Медия без
политическа реклама

Консултанти: Лихвата по ипотечните кредити ще скочи до не повече от 4%

10-15% по-малко сделки с имоти и същите цени, прогнозира още Тихомир Тошев

28 Дек. 2022

"Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре през първото полугодие, но след това се задържаха. Лихвите ни са сред най-ниските в Европа. През 2023 г. ще имаме 10-15% спад на броя на сделките, не очаквам спад на цените на имотите поне в големите градове. Има достатъчно търсене и ниско предлагане, инфлацията пък се отразява на новите строежи". Това каза за "Твоят ден" по Нова нюз кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му купувачите няма да купуват на всяка цена, а ще договорят добри отстъпки - 10-15%. "Нарастването на лихвите в България ще е сред най-ниските в Европа. Ръстът на лихвите по кредити ще стигне до 4% до края на 2023 г., което няма да се отрази на цените на имоти. Прогнозите за висока инфлация са реални, дали ще влезем в рецесия ще се разбере скоро. Важно е всеки сам да прецени за себе си дали има нужда да направи инвестиция в имот, дали има бюджет за това и какво жилище може да си купи", коментира той.

Ще паднат ли цените на имотите през 2023 г.

В пловдивското село Марково са втори по издаване на разрешителни за строеж у нас след София. Според собственика на агенция за недвижими имоти Иван Гинчев все още се търсят повече имоти в селата, в близост до големите градове. "Това е насадено от неприятното чувство от коронакризата, а и всеки би искал да живее спокойно и тихо. Центърът на големите градове също са предпочитани. Цените на панелките вече се изравниха с тези на новите жилища, защото когато купуваш панел, получаваш реална квадратура. Много нагоре скочиха цените на имотите заради ръста в цената на материалите и войната в Украйна. В следващите няколко месеца ще има задържане на цените на имотите, но няма да паднат", прогнозира той пред Нова нюз. И разкри, че в момента купуването на жилища с цел инвестиция не е добра идея, защото с високите цени, отнема около 30 години да се изплати и то ако имотът постоянно е зает с наематели.

Знаете съдбата на балоните - някои се пукат "с гръм и трясък", други летят все по-високо в небето, трети (почти) неусетно се спихват.  Ако говорим за "надутите" цени на апартаментите, в идните месеци най-вероятно ще видим последния сценарий.

В Банско жилищата все още предизвикват огромен интерес. Брокерът Димитър Джибин споделя, че купувачите са както местни, така и чуждестранни. "Има купувачи, които търсят висок клас имоти, а други - в малки жилищни сгради, в центъра на града или до гондолата. Цената на най-луксозния апартамент в комплекс в Банско е 380 000 евро. Високата цена се дължи на големия интерес и слабото предлагане", обясни той.

По думите му средната цена на едностаен апартамент е 50-60 000 евро за хубав двустаен апартамент в центъра. "Таксите варират в зависимост от това какво се предлага в комплекса. Има сгради без такси, такива от сезонен тип - с 5-6 евро такса на квадратен метър, при тези от всесезонен тип пък е 17 евро на квадратен метър", разкри той.

Още по темата