Quantcast
Новият шеф на АПИ откри некачествен ремонт на магистралата при Чирпан | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Новият шеф на АПИ откри некачествен ремонт на магистралата при Чирпан

8 649
 БГНЕС
Ремонтът на прословутия Чирпански участък на автомагистрала Тракия, наречен от шофьорите "Тракийско море", започна през февруари.

Новият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Апостол Минчев е започнал инспекция на ремонтите, които текат на две от магистралите в страната, съобщиха от ведомството.

На 3 юни при проверка на ремонтните дейности в участъка от АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора е констатирано влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали.

Отдавна чаканият ремонт на Чирпанския участък на автомагистралата започна в началото на февруари. Прословутата отсечка бе наречена от шофьорите "Тракийско море" заради плачевното състояние на настилката. 

Сега обаче се установява, че строителят продължава да изпълнява през пръсти работата си. Освен некачествените материали инспекцията на АПИ е установила, че той не е изпълнил техническите указания за ремонта. Липсва също така компетентен технически ръководител по асфалтополагане, както и компетентен технически надзор и удачен проектантски и авторски контрол. Отговорни за това са фирмата строител, строителният надзор и проектантът, посочват от АПИ.

При инспекция на ремонтните дейности на участъка от АМ „Марица“ в района на Свиленград е установено неточно, некачествено и технически неудачно проектантско решение на преходите насип - мост, както и повреди по конструктивни елементи и откосите на мост, на който се извършват строителни работи. Проектантът на обекта се е държал неуважително. АПИ като възложител на строително-монтажните работи ще поиска извършването на независима техническа експертиза и ще бъде търсена отговорност от проектанта, включително финансова и спиране на авторските права.

Инспекциите на стратегически пътни обекти на председателя на УС на АПИ инж. Апостол Минчев продължават, съобщиха от агенцията.

Още

Арх. Шишков откри, че недостроените участъци на „Хемус“ са зазимени

16.08.2022

Обновена

3931
Човек на ГЕРБ оглави тол системата

13.08.2022

5060
С държавни пари общините ще пълнят и дупки по улиците

11.08.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

3526