Quantcast
В новия план за безплатно саниране 103 млн. лева са за къщи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

В новия план за безплатно саниране 103 млн. лева са за къщи

Правителството се готви за ново мащабно харчене за обновяване на сградния фонд - този път основно с пари от ЕС
2 990
 Илияна Кирилова

Мащабните разходи в новата вълна на т.нар. безплатно саниране ще включат и малките семейни къщи. Правителството смята да насочи 103 млн. лева за смяна на дограма, поставяне на топлоизолация, поставяне на соларни панели на покрива и др. подобни енергоспестяващи мерки в "еднофамилни жилищни сгради" през следващите няколко години.  

Това стана ясно на онлайн конференция с участието на Сдружението на общините, на която Министерството на регионалното развитие даде разяснения по темата. Както вече е известно, Европейската комисия горещо насърчава всякакви мерки за  повишаване на енергийната ефективности затова в общия бюджет на ЕС са предвидени стотици милиарди евро за такива мерки. България смята да инвестира 3 млрд. лева от своя дял в в саниране на сгради - и частни, и обществени. С други думи, собствениците на къщи, блокове, офис сгради, промишлени халета и тн. ще могат да кандидатстват за европейско финансиране, за да намалят разходите си за ток и отопление и да допринасят за спестяване на вредните емисии във въздуха.

ПЛАНЪТ

Европейското финансиране ще дойде като подкрепа за бъдещия Национален план за възстановяване и устойчивост, който България трябва да съгласува в близките месеци с Брюксел. След одобрението на плана ще бъдат изотвени условията за кандидатстване и желаещите ще могат да подават заявления в съответните общини, обяви зам.-министърът на регионалното развитие  Деница Николова по време на онлайн дискусията. Тя обясни, че интегрираната програма за енергийна ефективност предвижда различни мерки -  както саниране на частни и обществени сгради, така и подобряване на уличното осветление (мониране на енергоспестяващи лампи, подмяна на кабели и стълбове),  внедряване на интегрирани системи за управление на трафика, видеонаблюдение, модули за безжичен интернет и т.н. 

 
ХИБРИД ЗА МИЛИАРДИ

На практика новата вълна на мащабно саниране ще съчетае познатите досега у нас две схеми за подпомагане. Едната беше националната програма за "безплатно" саниране, за която правителството реши да похарчи 2 млрд. лева от данъците на всички български данъкоплатци за оздравяване на старите панелни блокове. За щастливите обитатели на панелките лепенето на стиропор и смяната да дограма наистина бяха напълно безплатни. Фирмите, занимаващи се с ремонтите, също бяха щастливи, защото правителството с лекота осребряваше неприлично високите фактури. Така колосалната сума от 2 млрд. лева стигна само за 2000 сгради - грубо казано, по милион за блок. Кабинетът имаше намерения да продължи с това щедро харчене, но скандалите и критиките охладиха ентусиазма му, а после се стовари и коронакризата.  

Другата схема за саниране разчиташе на европейски средства. Тя беше значително по-скромна като бюджет, а интересът към нея не бе толкова голям, защото изискваше обитателите на реновираните сгради да поемат, макар и малка, част от разходите.

Сега кабинетът смята да направи хибрид от двете схеми и санирането на жилища да продължи да е 100% безплатно за обитателите им, като основната финансова тежест ще се поеме от евробюджета, а остатъкът ще се допълни от българския бюджет. 

 
НАДЕЖДИ

Пред дни  регионалният министър Петя Аврамова заяви, че новата вълна на "безплатно" саниране може да започне още догодина, като първо ще бъдат финансири блоковете, които се надяваха на пари от националната програма, но парите там свършиха.  

 Не е много сигурно обаче, че Брюксел ще одобри идеята собствениците на къщи и апартаменти в България масово да не плащат нищо за санирането. Логиката на ЕК е, че пълно покриване на разходите е приемливо само за сгради, чиито обитатели са твърде бедни. 

Ключови думи:

саниране, ЕС, Петя Аврамова
13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Пфайзер" ще доставя отново ваксини за ЕС след 25 януари

16.01.2021

Обновена

1387 25
РС Македония също налага санкции на Беларус

15.01.2021

365 4
ЕС заделя 10 млрд. евро за иновации в България

14.01.2021

1628 14

Коментари

риболовец 5

   Чии къщи?

   Тези "за гости" ще бъдат първи в списъка.

bay Dragan

Аз ще кандидатствам даже и половината да я изплатя .

geo_19

 Не е много сигурно обаче, че Брюксел ще одобри идеята собствениците на къщи и апартаменти в България масово да не плащат нищо за санирането. Логиката на ЕК е, че пълно покриване на разходите е приемливо само за сгради, чиито обитатели са твърде бедни.  Не е много сигурно обаче, че Брюксел ще одобри идеята собствениците на къщи и апартаменти в България масово да не плащат нищо за санирането. Логиката на ЕК е, че пълно покриване на разходите е приемливо само за сгради, чиито обитатели са твърде бедни. 

-------

Логиката на тиквите е, че всички в България сме бедни

neonov2

"Дан Колов", съжалявам, че си избрал за псевдоним името на велик българин.

Явно нямаш връзка със собсвения си мозък, а ползваш чужд.

Дано да ти плащат да ръсиш тъпотия, иначе много жалко за теб.

Дан Колов

Това е най-доброто, което се е вършило за обикновения човек в историята на България. Комунетата лъжеха хората по-рано, че ще им вземат апартаментите, ще им повишат данъците, ще вземат заеми от тяхно име...какви ли не комунистически простотии.. Преди много работа се свърши. Истината е, че 97  процента останаха доволни от предишното саниране, е има и некадърни фирми и много хора си изгризаха пръстите, че закъсняха с документите тогава. Сега всички знаят, че червенотиквениците нарочно са всявали страх в населението. На тях не им пука за хората. Бойко си отива и кой идва-червенотиквите. Хора, бдете...

bay Dragan

"Хора, бдете..."

Тюфлекът със кюлчетата и пачките

отново изберете.

Дан Колов

Да, по приемлив е от тия с пълните гардероби/БСП, ДПС/

mick

В София даже панелките струват 80 000 евра.. - за каква бедност говорим тук? В същото време в провинцията има жилища за 20000 лева, че и по-малко.

 

Но пък ще се прави безплатно саниране на апартаменти за по над 150 хил. лева.

 

В същото време улиците в кварталите са разбити, тротоарите са от социализма.

 

Тая демокрация е голяма измама. И на запад, ама там лъжат другите държави и си печатат на поразия за да могат да вържат двата края.

Дан Колов

Иди в Северна Корея, там комунизмът процъфтява..

mick

Значи пак ще се използва огромен публичен ресурс за облагодетелстване на под 1 промил от хората/голяма част от тях много по-богати от средното за страната/ в България. Другите ще плащат далаверата по един или друг начин. Щото независимо, че тия пари идват от ЕС, то те биха могли да се използват така, че да са в полза за много повече хора в държавата.

 

Ама то си е нормално, субсидиите са пак за богатите, европроектите - пак. Демокрация все пак сме. :)

tatyana1

Пак ще повторя:

1. Никой не провери фугите на панелите. Самите панелни блокове са пълни със самоделни преустройства - пробити големи отвори в носещи панелни стени и изцяло демонтирани такива. Защо изобщо трябгва да се харчи обществен ресурс за нещо, което ще даде сериозни дефекти при първото силно(или не чак толкова) земетресение? Освен, дето се оплака един колега от районно кметство, че в района му нямало нито един прилично изглеждащ блок за сника за материали за  района? 

2. Новите къщи си имат изолация, много от старите не отговарят на конструктивните нормативи. Паметниците- ще им се развали оригиналния вид. Кои точно ще облепват?

3. Масово населени места с проблеми във водоснабдяването и без канализацията - само стиропорът им е проблем. 

редник

 ...собствениците на къщи, блокове, офис сгради, промишлени халета и тн. ще могат да кандидатстват за европейско финансиране, за да намалят разходите си за ток и отопление и да допринасят за спестяване на вредните емисии във въздуха.

 

mick

Значи пак ще се използва огромен публичен ресурс за облагодетелстване на под 1 промил от хората...

 

Така е - колко ток ще се спести - май никой на знае...

 

Има просто и разумно решение - тези 3 милиарда да се използват за пускане на поне един реактор в АЕЦ "Белене", което ще осигури стабилна електросистема и съответно ще се спрат някои от централите на въглища!

 

А братска Турция върви напред и нищо чудно  след няколко години да внасяме ток от тях...

 

Доставиха корпуса на реактора за първи блок на турската АЕЦ

Той тежи 330 тона, а височината му е 12 метра

Нaй-вaжнoтo oбoрудвaнe зa първи eнeргoблoк нa AEЦ „Aккую“ в Турция - кoрпуcът нa рeaктoрa, приcтигнa нa cтрoитeлнaтa плoщaдкa нa цeнтрaлaтa. Тoй e прoизвeдeн зa близo 3 гoдини в зaвoдa нa руcкoтo прeдприятиe „Aтoммaш“ във Вoлгoдoнcк и e прeминaл пoвeчe oт 750 прoизвoдcтвeни oпeрaции и нaд 300 прoвeрки зa кoнтрoл нa кaчecтвoтo.

 

https://fakti.bg/world/527931-dostaviha-korpusa-na-reaktora-za-parvi-blok-na-turskata-aec

MONNA

   Тук коментиращите, не Ви пречи даването на милярди за самолети и още 1 миляр от днес за кораби, които са "инвестиция" в необозримото бъдеще, но пък добре дошли за икономиката на САЩ и Германия.

  Санирането на стотици блокове в БГ строени през периода 1950-1980г., в които панели същите тези социалисти вкараха насила населението на България, сега същите тези и децата им крещят с всичка сила "Не на санирането" на 50 годишни жилищни сгради. Аз живея в такава. Не мога да си позволя да си купя къща -работеща бедна съм /образована, с добра професия, но тук е неплатена/, дори за Бг стандартите. Тези, които живеят в санираните блокове са много доволни, няма разходи за течове от покрива, на половината е спаднал разхода за отопление на ток и газ. Отказали са се от печките на дърва и въглища. Приятно им е да се приберат в чист и освежен дом, а не с олющените стени и паднали мазилики на външните стени, опасни  тераси и студени етажи от проветривите мазета. Проста енергийна ефективност. И това ли не искате.В утрешния ден няма да има енергийни ресурси.    

 Сега Бг е пощадена от това да усетим силната липса на водни и енергийни ресурси, защото просто няма голяма консумация.Над два млиона българи са в чужбина и стотици индустриални /в тежката и лека промишленост/ заводи ги няма. Но природата няма да ни пощади. Засушаването е от поне 7-8 години в планините, заради промяната на климата.  Изсичането на дърветата за всички ни е "ОК", всяко семейство да има 2-3 коли е "ОК", да купуваме техники през 3 години е "ОК" . Замърсяването на въздуха с горящи боклуци, изгорели газове от коли и какво ли не е "ОК", а ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ не е ОК.

Влез или се регистрирай за да коментираш