Медия без
политическа реклама

Новата власт финално отмени чумата в Странджа

09 Юни 2021
Илияна Кирилова

Новата власт отказа да притеснява фермерката Ани Петрова от Болярово и така приключи както юридическият казус с нея, така и въобще мега сагата с чумата в Странджа. През 2018 г., при масовото избиване на животни, Петрова прояви упорство и единствена от стопаните не пусна евтанизиращите екипи. Стадото не само оцеля, но и се размножи. Междувременно обаче фермата на Петрова бе заличена от регистрите, държавата й стовари и други административни неприятности.  В средата на 2020 г. стопанската спечели делото във Върховния административен съд (ВАС). Ямболската дирекция към БАБХ поиска отмяна на съдебното решение, но сега служебният земеделски министър Христо Бозуков е настоял искането да бъде оттеглено. Според специализирания сайт "Агроновините" късно във вторник петчленен състав на ВАС е прекратил производството.

Пред сайтът Бозуков казва, че няма законова възможност да бъдат компенсирани собствениците на унищожените животни, тъй като не са обжалвали в срок заповедите за евтаназия и затварянето на фермите. Но добавя: “Ще потърсим възможност за финансов ресурс, с който все пак потърпевшите да получат известни компенсации”.

Още по темата: 

Ани Петрова от Болярово, която показа чутовна воля и не допусна стадото й да бъде избито заради чумата, спечели финално съдебната битка. С решение от вчера Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че заразата не е доказана. През есента на 2018 г.

 

Още по темата