Quantcast
Новата комисия по ревизията започва с афери в енергетиката | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Новата комисия по ревизията започва с афери в енергетиката

Мая Манолова: Фирмата, току-що избрана да строи завода за горене на боклук, вече е получила 60 млн. лв. аванс
6 287
 Изправи се.БГ
Мая Манолова

Новата комисия по ревизията, която ще се събере днес, сряда, на първото си заседание, ще стартира с аферите в енергетиката. Това съобщи председателката й Мая Манолова, която бе инициатор за създаването на такава анкетна комисия и нейн шеф и в предишното Народно събрание.  

"На първото заседание ще започнем с темата за енергетиката. Ще разгледаме състоянието на различните енергийни дружества - НЕК и БЕХ, ЕРП-тата, топлофикациите и други ключови структури в енергетиката", поясни Манолова.

Специално внимание ще бъде отделено на общинското предприятие "Топлофикация София", където се очертава нов скандал заради конкурса за избор на строител на завода за изгаряне на отпадъци.  

"В края на миналата седмица обществената поръчка за изграждането на инсталацията е финализирана. Столичната община е приключила обществена поръчка за 300 млн. лв. и е избрала фирмата, която е предложила най-висока цена", твърди Мая Манолова. Нещо повече, по нейна информация на избрания изпълнител светкавично е преведен аванс - 60 милиона лева. Депутатката, която е юрист, припомни, че е адвокат про боно по делото, заведено от граждански организации срещу доклада по ОВОС за инсталацията за горене на боклук, който дава положителна оценка.  

Преди да започне по същество, на днешното си заседание, 18-членната Комисия по ревизията трябва да приеме правила за работата си, както и стартов списък с темите, чието разглеждане не търпи отлагане. Очаквайте подробности за комисията, която ще се събере в 14.30 ч. или по-късно, ако пленарното заседание на депутатите се удължи.

Пълното име на парламентарната анкета е Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50% държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години. Първият й формат бе с амбицията ревизията да обхване по-дълъг период - 10 години, но явно инициаторката е осъзнала, че такава задача е непосилна. 

В новото си издание анкетната комисия си е поставила за цел да се занимае с афери и нередности в над 50 сектора, министерства, дружества, програми за финансиране, регулатори и други, в това число и бонуси в държавната администрация.

 

 

Още

ИБГНИ поиска оставката на енергийния министър

25.09.2021

1414
Кирил и Методий градят коалиция на желаещите

24.09.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

5046
Петков и Василев се закачиха за „Волт” и „Средна европейска класа”

20.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12023