Медия без
политическа реклама

Нов удар за туризма - изчерпаните отпуски

Освен това 90% от клиентите на курортите ни са чужденци и сега "Изберете българското" няма да помогне много

03 Май 2020
Илияна Кирилова

Ресорният министър Николина Ангелкова призова българите да изберат нашите курорти и да подпомогнат местния туризъм. Здравните мерки вече се отменят и хотели и ресторанти се готвят за летния сезон, но се очертава нов проблем - много хора вече си изчерпаха отпуските - дори и неплатените за мнозина са на свършване. Отделно огромна група българи загубиха работата и доходите си и лятната ваканция и екскурзиите ще са последната им грижа.

"Част от притесненията ми са свързани с платените отпуски, защото те ще свършат. Ще е много трудно за сънародниците ни да отидат на море през юли и август, ако те вече са използвали своя платен отпуск", коментира пред Нова тв Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той припомни и друг важен факт - наивно е да се разчита българите да спасят родния туризъм. "В курортите ни съотношението чужденци – българи е 90% към 10%", изтъкна икономистът. 

Ганев посочи също, че от началото на извънредното положение над 100 000 души у нас са изгубили работата си. Пикът беше 6 април, когато наведнъж в бюрата по труда се изсипаха 9000 съкратени. Според експерта прословутата мярка 60:40 все пак помага - фирми от различни сектори са поискали държавната помощ за заплати на персонала и така са запазени над 100 000 души, поясни експертът.

Ключови думи:

ИПИ, туризъм, безработица

Още по темата