Quantcast
НАП е изсветлила 4 млн. лв. от краткосрочно отдаване под наем | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП е изсветлила 4 млн. лв. от краткосрочно отдаване под наем

4 482

Собственици на имоти са декларирали в НАП над 4 млн. лева доход от краткосрочно отдаване под наем. Това съобщиха от Националната агенция по приходите, като уточниха, че декларираната сума е следствие от проверки на собственици на имоти, които в периода 2015-2019 г. са ги отдавали чрез популярната туристическа платформа Airbnb, но не са декларирали доходите от това. Сумата от 4 млн. лв. е декларирана доброволно и собствениците са платили съответните данъци. 

Темата с облагането на краткосрочното отдаване за туристи на апартаменти и стаи през електронни платформи като Booking, Airbnb, Facebook и др. стана особено актуална с разрастването на този бизнес преди пандемията. Стандартните хотелиери дори обявиха война на тези техни конкуренти и поискаха по-силен контрол. Така в началото на 2020 г. тогавашното Народно събрание по настояване на НФСБ прие законови поправки, с които приравни този тип обекти с традиционното настаняване в малки хотели с категория една или две звезди, за които се дължи патентен данък. 

Собствениците на апартаменти за краткосрочно отдаване под наем може да избират дали да плащат патентен данък, данък върху доходите или корпоративен данък. Те обаче са задължени да се регистрират по ДДС заради спецификата на бизнеса - осъществават обагаеми продажби чрез чуждестранни платформи. Затова тези собственици са задължени всеки месец да подават справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки, припомнят от НАП. Освен това всеки собственик, който отдава жилище под наем за туристи, трябва да се регстрира по БУЛСТАТ, да се регистрира като място за настаняване, както и да прави осигурителни вноски върху доходите от тази дейност. Заради сложното администриране много собственици предпочитат да сключат договори с посреднически фирми, които срещу определена такса на практика отдават жилищата за туристи през електронни платформи.

От приходната агенция уточняват, че чрез съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП има възможност да получава чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата - имотите и техните адреси и размера на платените от тях комисионни за посредническата услуга на платформата. Именно на базата на тази информация са направени проверки на няколко стотин българи, за които е установен риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез платформата на Airbnb.

    „Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно под наем имоти и реализираните приходи, нашите усилия са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране. Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е не само правилно, но и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на светло и че това оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра обща бизнес среда“, казва заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Ключови думи:

Airbnb, туристи, наем, НАП, данъци

Още

Милиардери молят да бъдат обложени с повече данъци

20.01.2022

593
НАП си е раздала рекордни бонуси за 32 млн. лв.

15.01.2022

9963
От днес декларираме доходите от 2021 г. и плащаме данъка

10.01.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

943