Медия без
политическа реклама

На прощаване кабинетът разписа чек за 776 млн. лв. за пътните фирми

Сметката за старите задължения от времената на ГЕРБ съвсем се оплете

01 Февр. 2023
БГНЕС
Вече никой не се ориентира какво стана със старите задължения за строителство и ремонт на пътища.

В последните си часове служебното правителство разпредели огромна извънредна сума по бюджета на МРРБ и АПИ за поддържане и строителство на пътища. Кабинетът се позова на извънредното си право да отпуска финансиране над лимитите въпреки липсата на одобрен бюджет за 2023 г. в случай, че следва да защити обществения ред. Не е ясно какво налага взимането на решение за разплащане в момента, след като строителните фирми чакат част от парите от дълго време, а казусът с незаконното строителство остава висящ и измененията в ЗУТ за уреждане на търпим статут на пътищата след проверка останаха за друг парламент.
Добрата новина за отпускането на средствата бе съобщена от регионалния министър Иван Шишков на брифинг по време на заседанието на кабинета. Шишков обясни, че 158 млн. лв. от сумата ще отида за разплащане на зимното поддържане за януари и февруари. Други 150 млн. лв. отиват за строителството на големи обекти като АМ „Хемус“ в частта „Белокопитово“ и „Буховци“, 7 – километров участък от пътя Видин-Ботевград, който предстои да бъде пуснат в експлоатация, строителството на АМ „Европа“ и укрепването на свлачището на АМ „Струма“. 
На този фон огромна част от извънредната сума отива за плащане на стари наследени неразплатени задължения. 438 млн. лв. ще отидат за заплащане на дейности по стари възлагания от периода 2020-2022 г., обясни Шишков. Според него държавата ще се разплати с фирмите само за натрупаните стари задължения за текущи ремонти. Основните ремонти останаха в НС, което не намери сили да приеме промените в закона за устройство на територията, за да се реши този проблем, коментира Шишков. 
От думите на Шишков излиза, че след превода на тези пари държавата ще е изплатила почти напълно старите задължения по договорите за текуща поддръжка. Още през 2022 г. бяха разплатени половината от натрупаните стари задължения – 656 млн. лв., а за останалата половина се чакаше проверка. Ако сега са преведени 438 млн. лв. по същото перо, за изчистване остават съвсем малко стари задължения. 
В началото на януари Шишков обяви други числа – за възложени незаконни текущи ремонти на стойност 733 млн. лв., от които били разплатени половината. Няма подробен отчет какво в крайна сметка се случи с наследените задължения, а сега идва и решението на правителството да се разплати на прощаване с фирмите.

Ключови думи:

пътища, АПИ, задължения

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?