Медия без
политическа реклама

Министър Везиева освободи тримата заварени шефове на ДКК

Обвиняваната в нарушения Ваня Караганева остава единствен изпълнителен директор

06 Дек. 2021
Даниела Везиева, служебен министър на икономиката

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева потвърди пред журналисти, че вече е предприела действия за освобождаване на трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Рая Каназирева вече е получила решението за това. До края на деня ще го получат и Радостин Вазов и Диляна Софиянска.

В Съвета на директорите остават Ваня Караганева, която е и изпълнителен директор на ДКК, и Чавдар Христозов.

Каназирева, Вазов и Софиянска са назначени през април в последните дни на правителството на Бойко Борисов. Ваня Караганева и Чавдар Христозов влязоха в управата на ДКК по време на служебния кабинет.

Преди седмица тримата заварени директори обявиха, че директорският борд отстранява Ваня Караганева заради множество нарушения в дейността й като втори изпълнителен директор. Тя от своя страна отхвърли повече от обвиненията и обяви, че Съветът на директорите е свикан в нарушение, без да са уведомени всички негови членове. Старите шефове сигнализираха ДАНС и прокуратурата за нарушения на Караганева, които започнаха проверки.

Днес министърът на икономиката Даниела Везиева, която е принципал на ДКК, отново коментира, че скандалът около ДКК е "добре пресметнат във времето". "От проверките, които колегите в Министерство на икономиката също извършиха, всичко това, което се изнесе в медиите, се оказа не толкова добре подплатено с фактология", отбеляза служебният министър на икономиката.

Агенцията по вписванията е отказала да регистрира решението на Съвета на директорите на ДКК за отстраняване на Ваня Караганева заради неправилно свикване, така че тя остава изпълнителен директор.

Междувременно Рая Каназирева изпрати съобщение до медиите, в което се казва, че в петък (3 декември) следобед в ДКК е входирано писмо от адвоката, с когото Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на ключови дела (на две от които вече са се явили негови представители) и по които дружеството е страна, и когото е упълномощила за воденето им. В него той се отказва от този ангажимент за процесуално представителство и изрично иска пълномощията му да бъдат оттеглени.

Каназирева отбелязва, че още същия ден е свикано ново извънредно заседание на съвета на директорите за 9 декември, с цел да се установи "как Ваня Караганева ще организира защитата на интереса на дружеството и косвено на държавата по дела за десетки милиони лева, съответно на кого и при какви условия е възложена защитата по тях, като се има предвид, че г-жа Караганева изрично е оттеглила пълномощията на доскорошния адвокат по всички тези дела".

"В резултат на тази инициатива и осветляването на десетките нередности, извършени от Ваня Караганева, днес получихме от служебния министър на икономиката протокол за освобождаването ни", казва Каназирева. Тя предупреждава, че ДКК остава без легитимен орган на управление, тъй като нови лица не са назначени. "Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности", коментира Рая Каназирева.

Още за скандалите в ДКК:

Драмата с директорските уволнения в Държавната консолидационна компания (ДКК) ескалира.
Драмата в ръководството на Държавната консолидационна компания, под чиято шапка са дузина ключови държавни предприятия, стига чак до Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши.

 

Още по темата