Медия без
политическа реклама

Бивш служебен министър оспорва отнета заради плагиатство титла

Делото на Даниела Везиева е започнало днес в Административния съд в Русе

10 Яну. 2023
Везиева оспорва отнемането на научната й степен доктор
БГНЕС
Везиева оспорва отнемането на научната й степен доктор

Бившият зам.-министър на икономиката във втория кабинет Борисов и бивш министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев Даниела Везиева оспорва отнемането на научната й степен в резултат на установено от министерството на образованието плагиатство, съобщи БНР, визирайки започналото днес дело в Административния съд в Русе.

Припомняме, че служебният министър на икономиката Даниела Везиева бе уличена в плагиатство в "големи размери" в дисертационния й труд за придобиване на степен "доктор" през юни 2022 г. Проверката на Комисията по академична етика в МОН започна още през декември м.г. по сигнал на проф. С.С., в който се твърдеше, че 171 страници от общо 180-те в дисертацията й на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България" са преписани от други автори и източници, което прави 95% плагиатство. Въпросната дисертация е в професионално направление "национална сигурност" и е защитена в Национален военен университет "Васил Левски". Арбитрите в Комисията стигнаха до същите заключения, обобщавайки, че в труда й е налице "плагиатство в особено големи размери... което... шокира с мащаба и обхвата си".

В резултат на това й беше отнета научната степен от НВУ, а дипломата ѝ обявена за невалидна. В отговор Везиева е обжалвала, като днес е започнало съответното дело в Административния съд в Русе, което ще продължи на 14 февруари с представяне на допълнителни доказателства.

Адвокатът на Везиева не е коментирал темата, за разлика от проф. Стойко Стойков от Националният военен университет във Велико Търново, подал сигнала за плагиатството. "По делото, по което започнахме, за пореден път имаме доказателство, че по административен път може да бъде оспорено доказаното чрез Закона за развитие на академичния състав 100% плагиатство, т.е. със 100% откраднат труд, чужд труд, да си получил диплома, която след това да се опитваш по административен път да защитиш", коментира той.

Даниела Везиева е един от 4-та докторанти на проф. Венелин Терзиев, за когото Комисията към МОН също откри плагиатство. През март м.г. бе установено преписване при две от дисертациите му - едната за придобиване на степен "доктор на науките" в направление икономика, защитена във Варненския свободен университет, а другата - за "доктор на науките" по икономика в Стопанската академия в Свищов. Последно, през ноември м.г., за трети път, плагиатството "в особено големи размери" се установи в дисертационния му труд за придобиване на научната степен "доктор на науките" в областта на националната сигурност, защитен през 2014 г. в Националния военен университет "Васил Левски". Самият Терзиев оспорва констатациите.

 

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е уличена в плагиатство "в големи размери" в дисертационния й труд за придобиване на степен "доктор". Това става ясно от доклад на Комисията по академична етика до министъра на образованието акад. Николай Денков.
За трети път министерството на образованието уличава в плагиатство проф. Венелин Терзиев, станал известен като професорът-рекордьор по научни трудове, който за четири години защитава един малък и три големи доктората, а от 2014 г. досега има стотици публикации. През март т.

 

 

Още по темата