Медия без
политическа реклама

Министър Богданов иска да дели ДКК на четири

Държавните предприятия трябва да работят на пазарен принцип и да не разчитат на обществени поръчки, каза министърът на икономиката

08 Яну. 2024МИЛА КИСЬОВА
БГНЕС
Отчет за свършеното до момента даде днес министърът на икономиката Богдан Богданов, към чиято работа коалиционните партньори на ПП-ДБ нееднократно са изказвали критики.

Министърът на икономиката Богдан Богданов представи нова визия за бъдещето на Държавната консолидационна компания, под чиято шапка са близо двайсетина предприятия с различна стопанска дейност - от производство на оръжия до кисело мляко. От думите му стана ясно, че се обмисля възможност ДКК да бъде преструктурирана в четири отделни направления -  чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини.

Другата възможност е ДКК да бъде изцяло закрита.

Икономическият министър на няколко пъти вече обяви, че ДКК не може да съществува повече в сегашния си вид. На специален брифинг за отчитане на дейността си до момента и какво предстои през новата 2024 г. Богданов обяви днес, че целта е да се гарантира бъдещето на добре работещите предприятия и работните места на хората в тях. 

"Приоритет на министерството е бъдещето на публичните предприятия под шапката на ДКК, в които работят над 5500 души. А това бъдеще минава през преструктуриране на ДКК, а може би и закриване", каза министърът.

Анализът какво да се прави с ДКК, около която постоянно се завихрят скандали, все още не е готов. Но за повечето държавни дружества под шапката на холдинговата структура са направени одити и установените нарушения са изпратени към прокуратурата и следствието.

"Не трябва повече да се рискува предприятия да бъдат използвани като черни каси, през които са разплащани едни суми, предприятия без да имат някакъв фокус на развитие и дори без бизнес програми", каза Богданов. Без да споменава имена той най-вече визира "Монтажи", което погълна близо 600 млн. лв. за ремонт на язовири, без видим резултат.

Към закриване на ДКК не може да се пристъпи преди да се реши проблемът с теглени кредити за над 150 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие, стана ясно от думите на министъра.

Затова новата цел по неговите думи е държавните предприятия да бъдат фокусирани в четири направления и индустрии - чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини. "Това са четирите основни направления, които ще гарантират, че държавните предприягия ще продължат да функционират ефективно, на пазарен принцип, без да разчитат на държавни поръчки. И без да има превъзлагания, които са основен проблем да се генерират щети за над 700 млн. лв.", каза Богданов.

Чрез преструктурирането значително щял да бъде намален и съставът на бордовете на тези предприятия, които към днешна дата са общо около 70 души. Очаква се новата при новата структура на управление директорските бордове да бъдат намаление до 20-30.

Министърът на икономиката отново се похвали, че ДКК е успяла да договори връщането на 45 млн. лв. от общо 80 милиона от фирмата-изпълнител на нереализирания правителствен комплекс. Още 13 милиона лева трябва да бъдат върнати до края на март, а анализът какво е извършила фирмата по този проект показвал, че още около 20 милиона лева също трябва да бъдат възстановени. Припомняме, че избраният без търг и конкурс консорциум "Планекс-ГЕС" за изпълнител на проекта получи авансово през 2021 г. 84 млн. лв., като за целта ДКК изтегли кредит от ББР и заложи няколко от предприятията под своята шапка.

"Консолидационната компания има ресурс от над 90 милиона лева, с който ще бъдат погасени задължения към ББР. Така ще се вдигнат възбрани, наложени върху предприятията "Кинтекс", "ЕлБи Булгарикум", "Нити", които са заложени като обезщетение. Оттук нататък приоритет е да мислим за бъдещето на тези предприятия", каза министър  Богданов.

Бъдещето на ДКК ще бъде обсъдено в правителството, както и с икономическата комисия в парламента и партийните лидери от управляващата коалиция, а целият процес ще отнеме време. Попитан дали ще остане министър след ротацията на правителството през март, Богданов обяви, че това е политическо решение, в което екипът му не участва, а разговорите ще се водят между премиера, вицепремиера и лидерите на партиите, участващи в кабинета.

Министерството на икономиката продължава усилията да защити и държавната собственост в Пловдивския панаир, отчете още Богданов. След заведени дела акциите на държавата са обезпечени и те не може да бъдат прехвърляни. Очаква се до края на март държавата да си възстанови  29% от акциите, които сега са в община Варна. Изработена е и стратегия за развитието на Пловдивския панаир. 

Ключови думи:

ДКК, Богдан Богданов

Още по темата