Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефовете в държавните фирми останаха с половин заплата

Бъдещето на ДКК е неясно, аргументите са в посока да я няма, заяви министърът на икономиката

15 Окт. 2023Обновена
архив
Иван Загончев

От 1 октомври е намалено възнаграждението на всички изпълнителни членове от съветите на директорите на държавните фирми с около 50 процента, съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Иван Зангочев, който беше потърсен за коментар във връзка с изтичащи срокове по анализ на дружествата, поставени от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов в края на август.

През лятото финансовият министър Асен Василев съобщи, че заплатите в бордовете на държавните дружества са достигали до 14 000 лева. 

Зангочев каза, че във всички дъщерни дружества са ограничени и представителните разходи. След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в дружествата е намален с 15 на сто, обясни той.

Анализът на състоянието на дружествата показва, че на загуба са "Еко Антрацит" ЕАД, "Еко инженеринг - РМ" ЕООД и "Националният институт за изследвания и сертификация" ЕООД, каза Зангочев. Загубите на трите дружества за миналата година са на обща стойност 9,041 млн. лв., като основната част тях - 8,761 млн. лева, е на "Еко Антрацит" ЕАД. За останалите загубите са около 316 000 лева.

На печалба са "ВМЗ" ЕАД, "Кинтекс" ЕАД, "НИТИ" ЕАД, "Авионамс" АД, "Ел Би Булгарикум" ЕАД, "Монтажи" ЕАД. Дружеството "Институт по маркетинг" ЕООД все още има натрупани отрицателни резултати от предишни години.

Засега не се планират смени на ръководствата на дружествата, каза Иван Зангочев. На ръководствата са поставени цели при изготвянето на плановете за работата им за следващите три години да се намерят възможности за покриване на натрупаните загуби. Това се отнася и за останалите дъщерни на ДКК фирми, като за всички продължават анализите на сключените от дружествата договори и тяхното бъдещо влияние върху резултатите на дружествата. 

По отношение на "Ел Би Булгарикум", чието ръководство вече беше сменено, Зангочев каза, че заради неизгодно сключени договори на дружеството от последния изпълнителен директор, документацията е предадена на следствието и МВР - Национална дирекция "Икономическа полиция". 

Междувременно в интервю за БНР министърът на икономиката Богдан Богданов коментира, че бъдещето на ДКК е неясно, а "аргументите за нуждата от нея клонят посока да я няма". 

Припомняме, че Кирил Петков като служебен министър на икономиката също бе много критичен към дейността на тази консолидационна компания, под чиято шапка близо двадесет държавни предприятия, част от които на практика не функционират.

"Не искам заради едни предприятия, които са управлявани неефективно, да пострадат други успешни предприятия, заради това, че са в една обща консолидационна структура", посочи министър Богданов. Като добре работещи държавни предприятия той посочи ВМЗ Сопот и по думите му такива ключови активи трябва да бъдат запазени.

Министър Богданов припомни, че ДКК има огромно задължение по кредит, за който всяка година плаща стотици милиони лева лихви. Става дума за заем, теглен от държавната ББР за провалилия се мегапроект за изграждане на правителствен център на територията на София тех парк за 228 млн. лв. 

Въпреки че бъдещето на ДКК е несигурно, министърът на икономиката обяви, че до края на годината ще има конкурс за постоянни членове в борда на компанията. Ръководството й беше сменено преди месец и половина с временни назначения и намалени вече наполовина заплати, но и с ангажимент да изработят програма за оздравяване на дружествата под шапката на ДКК. 

Над 80 души е заварил министър Богданов в бордовете на дружествата, на които принципал ие МИИ. "В процес на консолидация и намаляване на членовете на бордовете сме, на преструктуриране на част от дружеставата и премахване на бордове, там, където не са необходими. Не искаме да плащаме излишни пари за заплат", каза Богданов. Той подчерта, че въпреки намалените заплати, няма да толерира компромис с качеството на мениджърите.

Ключови думи:

Иван Загончев, ДКК

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?