Медия без
политическа реклама

Сменената шефка на ДКК ще заведе дело

Служебният кабинет овладява държавните дружества и обезглавява военно-промишления комплекс, твърди Смиляна Нитова

19 Авг. 2022Обновена
Смиляна Нитова
БГНЕС
Смиляна Нитова

Сменената шефка на "Държавна консолидационна компания" Смиляна Нитова ще заведе дело заради "беззаконие, своеволие и некомпетентност". Това обяви тя в съобщение до медиите. Промените са инициирани от служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който е принципал на държавното дружество.

Вчера за изпълнителен директор на ДКК бе избран Венцислав Димитров, адвокат от Варна. Заемащата до този момент длъжността Нитова продължава да бъде част от Съвета на директорите. Тя стана шеф на ДКК през март, а в началото на август стана ясно, че ще води депутатската листа на БСП в Хасково за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Нитова се е опитала с жалби да осуети вписването на нови членове в Съвета на директорите, се вижда от Търговския регистър.

"В условие на криза за бизнеса и хората се увеличават двойно директорите на държавните дружества", сочи тя сега. Според нея е шокиращо, че избраният за нов изпълнителен директор е едновременно и председател на Съвета на директорите, който трябва да сключи договор сам със себе си и да се самоконтролира. "Освен всичко останало той няма право да заема публична длъжност, защото е уволнен от ДКК заради несправяне с работата. Това е беззаконие, своеволие и некомпетентност, всичко отива в съда", гласи писмото й. По думите на Нитова служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори

Служебното ръководство на министерството на икономиката и съответно Държавната консолидационна компания минават в режим „оздравяване“ на дружествата си. Това се разбира от съобщение на ведомството до медиите.

 

Нападките и взаимните обвинения в саботаж и политически натиск в икономическото министерство се вихрят с нова сила.

Темата беше коментирана от служебния икономически министър Никола Стоянов пред bTV. Той защити действията си и обясни, че е назначил трима нови членове в Съвета на директорите на ДКК, тъй като допреди това са били само четирима, което е нарушение на закона, изискващ минимум петима в СД. "Можех да имам пълно мнозинство в съвета. Аз назначих трима и оставих четиримата, назначени от Нинова", посочи той. И допълни, че ДКК е шапка на 15-16 публични предприятия, чиято дейност е много разнородна и затова Съветът на директорите трябва да е от 7 души.

Стоянов обясни, че има много сигнали за ВМЗ - Сопот от двата синдиката в дружеството. Той цитира данните за спада на производството във ВМЗ и обясни, че това може да стане или заради некомпетентност или с умисъл. "За мен умишлено се води предприятието към фалит", каза Стоянов, който му беше шеф, преди Корнелия Нинова да го уволни, докато беше министър. Сигналите, получени от Стоянов, сочели, че никой не обръща внимание на производството, но текат постоянни назначения в администрацията. Той даде пример как е назначен човек, който има 1 месец и 9 дни стаж, 0 месеца по специалността, на заплата от 2450 лв. -  2 пъти и половина по-голяма от средната във ВМЗ. "Договорът е сключен в края на юни. Но на 3 август се вкарва в договора, и чух, че това са десетки случаи, при каквото и основание да бъде освободен, обезщетението е 6 заплати", посочи Стоянов.

Той защити и промените в "НИТИ" ЕАД - Казанлък. "Нинова мислеше, че "НИТИ" е архив, че пазят някакви документи", каза Стоянов, обяснявайки, че "НИТИ" произвежда мини. "Връщаме този директор, който е от 30 години в завода, но беше сменен с местния партиен координатор", продължи министърът. "Ако ходите по улицата и видите, че някой чупи витрина, и после я поправите, това реваншизъм ли е", коментира действията си той.

Колкото до смените в Патентното ведомство, чиято шефка Таня Найденова беше подменена с Владя Борисова, Стоянов даде за пример как Найденова е сключила договор за плащане на 6000 лв. на месец за поддържане на Фейсбук профила на институцията.

Стоянов потвърди и твърдяното от бившия изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, че от дружеството са пренасочени 800 хил. лева към офшорна фирма. По думите му това е станало в часовете около сдаването на поста от Корнелия Нинова и неговото встъпване. Стоянов добави, че със сигурност е имало такъв превод, тъй като е видял документа за него. Той обаче отказа да назове основанието, посочена в превода. "Предал съм я цялата папка на органите", посочи той.

ДАНС влязоха в Кинтекс. Изземват се документи и информация за плащанията на дружеството във валута". Това написа в профила си във Фейсбук бившият директор на дружеството Александър Михайлов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Смиляна Нитова, ДКК

Още по темата