Quantcast

Медия без
политическа реклама

Излизат нови съмнителни плащания в ДКК преди смяната на властта

Доскорошният директор Смиляна Нитова сама си подписала обезщетение от 6 заплати при освобождавена

26 Авг. 2022Обновена
БНР
Напрежението между стария и новия министър на икономиката остава все така високо.

В последните дни на управлението на Корнелия Нинова като министър на икономиката без мотиви са изплатени огромни суми, съобщи пред БНТ служебният икономически министър Никола Стоянов. 

„Всеки ден излизат нови скандални неща. Последното установено в Държавната консолидационна компания е, че в последните дни на предходните управляващи са сключили договор с адвокатско дружество, на което всеки месец да се изплащат по 3 хил. лв., независимо дали е свършена работа или не“, съобщи министър Стоянов. Това се е случило на 1 юли - ДКК сключва договор с адвокатско дружество за по 3 хил. лв. на месец абонамент с единствена опция на прекратяване – изплащане на обезщетение за 3 месеца.

Служебният министър изброи още няколко съмнителни плащания, случили се в последните дни преди смяната на властта.

На 5 август „Кинтекс“ превеждат 800 хил. лв. на офшорна фирма в Дубай. На 7 юли изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова сама си определя обезщетение от 6 заплати, ако бъде освободена. На 8 август без търг и конкурс ВМЗ превеждат 3 млн. лв. аванс на строителни  фирми.

„Всичко изглежда като предварително подготвена схема, която е активирана веднага щом формално мандата на предходния министър е приключил. Все още ние като ново ръководство нямаме реалната картина на случващото се“, каза министър Стоянов. Предстои ДКК да възложи одит на дъщерните ѝ дружества, за да се види пълната картина и реалното състояние.

По думите му докато се чакат отговори на въпроси за огромни суми, изплатени без мотиви, заварените ръководители "хвърлят димки, които да заблудят общественото внимание". Николов визира изявленията на назначените от Нинова директори на ВМЗ Сопот, които обявиха, че са сигнализирали прокуратурата за неизгоден договор за транспорт на работници, сключен по времето, когато председател на директорския борд е бил самият той.

Стоянов няма притеснения дали ще бъде разследван от прокурор. Той обяви, че по време на управлението на Нинова се е вървяло към целенасочено фалиране на ВМЗ Сопот. "Истината е, че под натиск от бившия началник на кабинета на Корнелия Нинова Калоян Методиев частна фирма е изпреварила "Кинтекс", взела е стоката на "Кинтекс", каза Стоянов.

Сега новото ръководство на ВМЗ имало задачата максимално бързо да повиши производството, да поръча материали и да обслужи договорите, които са забавени. 

„Изключително притеснително е, че сме в ситуация всички взети решения от ДКК през последните месеци да се окажат нищожни“, каза още министър Стоянов. Причината за това е решението на предходния министър на икономиката бордът на компанията да бъде намален на 4 човека, въпреки, че по закон трябва да е минимум от 5 човека. „Има трайна съдебна практика на ВКС, която посочва, че при такава ситуация взетите решения на ръководството са нищожни. Това ще породи домино от казуси и в дъщерните дружества в ДКК, с които трябва да се справяме в спешен порядък“, допълни Никола Стоянов.

РОКАДИ

В края на работния ден от Министерството на икономиката и индустрията съобщиха, че от Съвета на директорите на ДКК са освободени заварените кадри, назначени от Нинова. Заради саботиране на процесите и установените пропуски в работата до този момент е освободена Смиляна Нитова, която доскоро бе и изпълнителен директор на компанията, а в момента е водеща на изборната листа на БСП в Хасково. Освободени са също Даниел Милев и Михаил Кумчев.

На тяхно място в Съвета на директорите се назначават Владимир Димитров – юрист с дългогодишен опит в държавната администрация и съдебната система и Борислава Пенева – настоящ служител в Министерството на икономиката и индустрията в дирекцията, контролираща дейността на дъщерните дружества. Сред новоназначените е и Андрей Лалов – икономист и анализатор, с професионален опит в областта на малките и средни предприятия и инвестициите.

Със заповед на министъра на икономиката и индустрията кадрови промени се извършват и в Национална компания „Индустриални зони“. В ръководството на дружеството се връща Антоанета Барес, която е била в управлението през последните 5 години. В Съвета на директорите влизат още Константин Палавеев, с професионален опит в инвестициите и инвестиционния процес, Радостина Ситова, която е финансист и Даниела Узунова, юрисконсулт.

От постовете си са освободени председателят на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев и Велина Великова от ръководството на комисията.

Още по темата

Размяната на остри нападки между бивши и настоящи шефове на държавни оръжейни фирми навлезе в нова фаза.

 

Още по темата