Медия без
политическа реклама

Драмата с ДКК стига до прокуратурата на Кьовеши

Отстранената директорка Ваня Караганева опроверга обвиненията за нарушения, отправени от старото ръководство

01 Дек. 2021

Драмата в ръководството на Държавната консолидационна компания, под чиято шапка са дузина ключови държавни предприятия, стига чак до Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши.

Днес изпълнителният директор на ДКК Рая Каназирева съобщи пред журналисти, че е предала папка с нарушенията на доскорошния втори изпълнителен директор Ваня Караганева в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. "Не зная вече кой да информирам, честно казано! Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура", обяви Рая Каназирева.

Късно в понеделник Съветът на директорите на ДКК съобщи за отстраняването на Ваня Караганева и разпространи информация за куп нарушения, които тя е извършила за краткото време, в което е била втори изпълнителен директор. 

 

Драмата с директорските уволнения в Държавната консолидационна компания (ДКК) ескалира.

 

 

На следващия ден министърът на икономиката Даниела Везиева като принципал на ДКК обяви, че решението е взето, без да се консултира с нея, а заседанието на Съвета на директорите е проведено в нарушение, защото двама от членовете не са били поканени. Везиева дори поиска оставките на трима от директорите на ДКК -  Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска. И тримата са назначени от предишното управление на ГЕРБ, докато Ваня Караганева е назначение на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

"Екипът няма желание да следва промяната и да работи прозрачно. Не знам кой на кого е вдигнал мерника. Изглежда защитават стария модел на ДКК. Помним онзи половин милиард, който беше изразходен по непрозрачен начин. Това е работата на управлението на старата Държавната консолидационна компания", коментира днес пред Нова тв Везиева. 

Служебният министър на икономиката е разпоредил проверка на изнесените твърдения за нарушенията на Ваня Караганева. Везиева заяви, че е била изненадана, защото въпреки редовната комуникация с директорите, тя не е получавала сигнали за това. 

Самата Караганева днес излезе с позиция, в която защитава действията си и отхвърля почти всички отправени към нея обвинения.

Уволнената директорка пише, че винаги добросъвестно е изпълнявала задълженията си и се е стремяла да преустанови неправомерното разходване на средства и порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъде атакувана.

Решението на въпросното заседание на съвета на директорите на 29 ноември все още не е вписано в Търговския регистър. Агенцията по вписванията поискали от вносителите да представят доказателства, че е било редовно свикано. "Заседанието е проведено само от трима от петима членове на Съвета на директорите без покана за останалите двама членове в нарушение на Търговския закон", посочва Караганева.

Караганева разясни, че в продължение на години юридическите услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество "КейсПро" ООД, вместо от адвокатско дружество, което било в нарушение на Закона за адвокатурата. Тя твърди, че процесуалното представителство ставало с отделни договори, които са сключвани само с един адвокат - Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество "КейсПро" ООД. "Огромни суми са платени по тези отделни договори. От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция. Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила
пълномощията му", обяснява Караганева. Затова е упълномощила друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата за начина на тяхното водене. "Само за последните три години на адвокат Андонов и представляваното от него дружество "КейсПро" ООД са начислени и изплатени над 1 милион лева", пише в позицията си Караганева.

Караганева отрича да е подписана извънсъдебна спогодба с "Дунарит" АД за 50 милиона лева. "На финален етап е споразумение между ДКК и "Дунарит" АД, което следва да разреши окончателно спора между страните", посочва тя.

Не е вярно, че е била в други трудови или служебни правоотношения към момента на назначението си в ДКК. 

По повод обвинението, че еднолично е сменила обслужващата банка на ДКК, Караганева обяснява, че банката е била "в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство, предвиден в Търговския регистър" и това наложило смяната й с друга. "Прехвърлените средства са в размер, необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в размера, гарантиран от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на ДКК са в ББР. По никакъв начин не съм поставила в риск финансовото състояние на дружеството", уверява Караганева.

Тя отрича и твърдението, че е отказвала да изплаща в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които ДКК има подписани договори като ЧЕЗ например.

За твърдението, че еднолично е назначила временни членове на директорския борд на ВМЗ-Сопот, Караганева посочва, че е направила това, след като съвета на директорите на ДКК й е делегирал тези права с решение от 11 ноември 2021 г. - решение отразено в Търговския регистър. Същото важи и за решението й ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице. Такова решение преди това е взел Съвета на директорите на ВМЗ. "Изискала съм становище от дъщерното ни дружество "Кинтекс" ЕАД, с което те не възразяват да се предоставят изключителни права", посочва Караганева.

Междувременно антикорупционната комисия обяви, че се е самосезирала от публикуваното от Съвета на директорите съобщение за нарушения в ДКК. Без да съобщава името на Ваня Караганева от КПКОНПИ уточниха, че проверката ще засегне действията на висши длъжностни лица в ДКК и Министерство на икономиката.

 

Още по темата