Quantcast
Министерствата търсят договори, свързани с Пеевски и Божков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министерствата търсят договори, свързани с Пеевски и Божков

Следващият списък на НАП и ДАНС ще е с акционери и членове на управителни и надзорни съвети
6 596
 Илияна Кирилова
Асен Василев

Продължава работата по разширяване на списъка със свързаните лица на санкционираните по закона "Магнитски" Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и 64-те техни фирми. 

Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет. В сряда финансовото министерство публикува списък с 34 фирми, които през последните пет години са били притежавани, контролирани или управлявани от Васил Божков и Делян Пеевски. 

"В момента се изработва списък с всички съдружници, акционери, управители и членове на управителни и надзорни съвети в тези фирми за последните пет години и продължават да имат връзка с въпросните лица", посочи министър Василев. Списъкът се изработва от НАП и ДАНС.

На всички министерства е разпоредено да направят преглед на предприятията с над 50% държавно участие, на които са принципал, и да уведомят за договори и взаимовръзки със санкционираните от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ по закона "Магнитски".  Предглед на договорите трябва да се направи и от всички държавни структури. 

"Все още нямаме обратна връзка дали такива договори са установени", заяви Асен Василев.

Той уточни, че Законът за обществените поръчки позволява подобни договори да бъдат преустановени. "В него има много ясно изключение - ако една обществена поръчка би нанесла щета или би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост", каза служебният финансов министър.

 

 

Още

ЕС налага нови санкции срещу Беларус

21.06.2021

Обновена

1220
Асен Василев: Фирма обяви, че шефът ѝ е с милиони кеш в Панама
Москва: САЩ успяха да навържат Навални и "Северен поток-2"

20.06.2021

Обновена

8278