Медия без
политическа реклама

Министерствата отказват да режат разходи в кризата

Само транспортното ведомство ще отложи сградни ремонти за 2.4 млн. лева

Илияна Кирилова

За държавните институции се оказва крайно трудно да постигнат икономии в своите разходи в условията на кризата. Повечето министерства намират за трудно или направо отказват да съкратят харчовете си – било защото защото се смятат за претоварени и няма накъде да режат, било защото считат разходите си за абсолютно необходими. Такъв извод може да се направи от поредица парламентарни питания към основните ведомства на изпълнителната власт, отправени от депутата от БСП Христо Проданов.

Отлагане на разходи няма да има в МВР. Шефът му Младен Маринов изрежда многобройните дейности, с които е натоварено силовото ведомство покрай извънредното положение, и обобщава, че дори утвърдените средства за капиталови разходи по бюджета му са „крайно недостатъчни за обезпечаване на минималните потребности” – тоест, не може да става и дума за пестене.

Същото, макар и по заобиколен начин, казват от здравното министерство. От там посочват, че приоритетна задача в момента е придобиването на апаратура за диагностика и лечение, необходима заради коронавируса. А капиталовите разходи на ведомството били съобразени с основните национални документи в областта на здравеопазването.

Директно за „недостиг по предвидените средства” говори и правосъдният министър Данаил Кирилов. Той посочва, че е необходимо назначаването на поне 100 нови служители за надзиратели и охранители. Около 2 200 000 лв. били необходими за информационните системи на Агенцията по вписванията. Кирилов предвижда и 1 500 000 лв. да бъдат похарчени за мерките срещу коронавируса.

В отговора си военният министър Красимир Каракачанов заявява, че „кризата с COVID-19 не отменя рисковете и заплахите, пред които България днес е изправена заедно с останалите държави от НАТО и ЕС.” И направо посочва: „Не предвиждаме никакво отлагане или отмяна на проекти за превъоръжаване.” Каракачанов обяснява, че ведомството му е „предвидило вътрешно преструкуриране на разходите”, без да дава подробности.

За „силно ограничена перспектива” по отношение на отлагането на разходи говори и външният министър Екатерина Захариева. Като пример посочва, че в планирания бюджет от 3 860 000 лв. за нови активи, основното перо било изграждането на необходими информационни и комуникационни системи и инфраструктура, системи за сигурност и националната визова информационна система.

От социалното министерство с извинителен тон и много аргументи дават да са разбере, че ще правят допълнителни харчове – за нови компютри и друго техническо оборудване. И уверяват, че са свели тези разходи до минимум.

Също за техника съобщава, че ще харчи спортното министерство на Красен Кралев – 128 239 лв. Новите придобивки били необходими за „нормалното функциониране на администрацията”.

След дълго изреждане на дейностите, които изпълняват, от регионалното министерство констатират, че неговият и на подчинените му агенции ресурс за придобиване на активи е „силно ограничен”. „С оглед на това, икономии от одобрения за целта бюджет на ведомствата за 2020 г. поради COVID-19 на този етап не могат да бъдат направени”, заявява министърът Петя Аврамова.

СПЕСТИТЕЛИ

Транспортното министерство може да спести 2 380 000 лв., съобщава шефът му Росен Желязков. Половината от тази сума идва от отложения ремонт на сградата на ведомството, за който са били предвидени 1 125 000 лв. Националната транспортна болница „Цар Борис III” ще намали с 600 000 лв. капиталовите си разходи – ще се откаже от санирането на сградата си, подмяната на асансьорите и покупка на медицинска апаратура. Останалата част от парите – 655 000 лв. ще бъдат спестени от ремонта на сградата на дирекция „Речен надзор – Русе”.

От отговора на Желязков излиза, че повечето от множеството държавни търговски дружества, на които е принципал, нямат намерение или ще отложат придобиването на дълготрайни материални активи през 2020 г. А други, като БДЖ например, щели да се ограничат до минималното за поддържането на дейността си.

Земеделският министър Десислава Танева посочва, че е издала заповед още на 8 април към държавните горски предприятия да съкратят разходите си през тази година за „административно-управленски дейности и за инвестиции в закупуване на дълготрайни материални активи”. Няма да се правят и ремонти, освен онези, за които вече има сключени договори. „С въведените ограничения ще се постигне намаляване на разходите на държавните предприятия с около 20 000 000 лв.”, пресмята Танева. И уточнява, че това не са бюджетни средства, а такива от извършваната от предприятията стопанска дейност.

Финансовият министър Владислав Горанов започва с разходите, които, по думите му, не могат да бъдат отложени – рентгенова система за проверка на влакови композиции, оборудване за митнически лаборатории, автомобилни везни и др., предназначени  за ГКПП „Капитан Андреево”. „С цел повишаване на събираемостта на приходите, контрол и борба с контрабандата и наркотрафика, осигуряване на нормални условия за работа и повишаване на пропускливостта на най-натоварения ГКПП в страната, за горепосочените инвестиционни проекти са поети ангажименти по договори и на този етап няма възможност разходите за тях да бъдат отложени”, категоричен е Горанов, без да уточни за какви пари става дума. И добава, че ведомството му ще оптимизира бюджета си, като се очаква да спести 375 000 лв.

749 033 лв. планира да спести икономическото министерство. В това число влизат икономии от разходите за издръжка (207 992 лв.); от разходи за платени данъци, такси и административни санкции (36 655 лв.); от субсидии за нефинансови предприятия (346 855 лв.); от разходи за изплащане на членския внос към нетърговски организации (157 531 лв.). Икономическият министър Емил Караниколов бодро докладва, че подчинените му дружества са „настроени в режим „икономии” като не се предвиждат разходи за закупуване на автомобили и офис техника”. И оптимистично предрича, че в зависимост от ситуацията ведомството му може да постигне съкращения от 4-5 млн. лв.

По-нестандартно реагира културното министерство. От ведомството са поискали да се направи корекция по бюджета им, като 2 500 000 лв., предвидени за капиталови разходи, се пренасочат в помощ на засегнатите от мерките срещу пандемията творци и артисти, работещи на свободна практика.

От екоминистерството на Емил Димитров лаконично съобщават с едно изречение, че са отложили разходи за 2020 г. в размер на 428 038 лв.

Енергийният министър Теменужка Петкова обещава орязване на харчовете си с 300 000 лв. И се ангажира, че гигантските държавни компании, на които е принципал – „Минпроект” и „Български енергиен холдинг”, няма да заделят пари през 2020 г. за коли и офис техника, а откриването на нови обществени поръчки е отложено с изключение на „тези, които са пряко свързани с гарантиране на енергийната сигурност на страната и реализацията на ключови енергийни проекти”.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата