Медия без
политическа реклама

Лъжите на ГЕРБ ядосаха енергийния министър

Бъркат продажба с покупка и "Булгаргаз" с "Булгартрансгаз", разясни на журналисти Александър Николов

04 Март 2022
С такива "постове" в социалните мрежи тръгна паниката за запасяване в сряда вечер. От младежкото ГЕРБ днес обявиха, че не са виновни за опашките.
МГЕРБ
С такива "постове" в социалните мрежи тръгна паниката за запасяване в сряда вечер. От младежкото ГЕРБ днес обявиха, че не са виновни за опашките.

Министърът на енергетиката Александър Николов даде нови разяснения за положението на енергийния фронт. Той свика брифинг, за да разкаже какво става с цените и какви мерки предприема правителството, за да няма дефицити на ток, газ или горива, в случай че Русия реши да спира кранчета. Николов посвети доста време и на зловредната роля на политици от опозицията, които по думите му разпространяват лъжи и слухове, вредейки на цялото общество.

Днес по-рано премиерът Кирил Петков обвини директно младежката организация на ГЕРБ за всяването на паника в социалните мрежи за рязко поскъпване и дефицит на горивата. ГЕРБ отвърна на удара с брифинг, на който бившите министри и настоящи депутати Томислав Дончев и Делян Добрев изразиха силна обида от незаслужените обвинения. А Делян Добрев "разкри", че в нощта, когато започна войната в Украйна, правителството е извършило национално предателство, като е позволило на "Булгаргаз" да продаде безценен природен газ на половин цена, ощетявайки България с половин милион лева. 

 

"Разкритието" на Добрев се оказа в стил "Не били компютри, а компоти". Сделки в нощта на 24 срещу 25 февруари наистина е имало, но те били направени не от "Булгаргаз", а от "Булгартрансгаз" и не са били за продажба, а за покупка на природен газ, обясни министър Николов. Той подчерта, че единственото вярно в информацията на ГЕРБ е твърдението за "на половин цена", но в случая това всъщност е много добре, защото държавното предприятие е успяло да купи евтино синьо гориво.

Предприятието има технологични разходи на газ, които трябва да да покрива, и се е възползвало от ситуацията в онази нощ, когато се е оказало, че Гърция има излишъци и ги обявява на търг.  С бърза реакция "Булгартрансгаз" е успял да купи на ниска цена, разказа енергийният министър.  

 

Николов коментира и упоритите апели на Делян Добрев и на други политици от ГЕРБ правителството да освободи горива от Държавния резерв, за да успокои цените. Няма нужда от такива мерки, защото няма недостиг - бензиностанциите обслужват без проблем нараснало пет пъти потребление, рафинерията в Бургас има достатъчно нефт, а това, че цените вървят нагоре, е неизбежно, при положение че петролът поскъпва по целия свят заради войната, обясни той.  

Енергийният министър показа "извадки" от социалните мрежи, на които се вижда как е била подгрята паниката в сряда вечер, в навечерието на Трети март, когато пред някои бензиностанции се извиха опашки. На илюстрациите имаше и публикации от фейсбук профила на "Младежи ГЕРБ", а Николов коментира, че някои платени от партията майка ГЕРБ. Случайно или не, в тв репортажите от опашките онази вечер беше пълно с млади шофьори, които усмихнато и като под индиго обясняваха пред камерите, че идват да заредят, защото били научили, че се задават недостиг и рязко поскъпване.  

Александър Николов призова опозицията да бъде конструктивна, вместо да всява раздори и напрежение, защото това е във вреда на цялото общество.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Александър Николов

Още по темата