Медия без
политическа реклама

КЗК разследва “Инса ойл” и “Сакса” за скока на бензина

14 Март 2022
Илияна Кирилова

Има основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение от страна на двама търговци на горива, - „Сакса“ и „Инса ойл“, които оперират вериги от бензиностанции.

Това обяви днес Комисията за защита на конкуренцията, която се е самосезирала по повод паниката с цената на бензина на някои бензиностанции в страната в навечерието на 3 март. Тогава за няколко часа цената на литър бензин надхвърли 3 лв. в бензиностанции на двете фирми и се образуваха огромни опашки. Правителството обвини младежката организация на ГЕРБ във всяване на паника с масирано споделяне с платени постове в социалните мрежи на кадри от опашки за бензин с внушения за предстоящи дефицити.

"За тези дружества са събрани данни, че в периода 02.03.2022 г. – 11.03.2022 г. неоснователно са определяли /фиксирали/ продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар. Това тяхно поведение може да бъде насочено към извършено нарушение на антитръстовите правила по чл. 15 от ЗЗК, което поведение има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар", съобщи днес КЗК.

Антимонополната комисия получила множество сигнали за непазарно повишаване на цените на едро и дребно на петролни продукти. Тя посочва, че дружества - "Инса ойл" и "Сакса", са основни доставчици и търговски партньори на едно от дружествата подало сигнал, както и едни от основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива.

Комисията установи, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 2-3 март, когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л. На бензиностанции от веригите "Круиз" на въпросната дата средната цена на литър гориво достига 3.14 лв. за литър, а на дизеловото гориво 3,13 лв./л. На бензиностанции от веригата "Инса ойл" на средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л.

В хода на разследването КЗК ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива и при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде разширен.

Относно другият проблемен продукт - олиото, чиято цена в някои търговски обекти силно скочи за няколко дни и предизвика паника за презапасяване, антимополната комисия посочва, че е започнала проучване. КЗК обаче подчертава, че въпроси, свързани със спекула на различни пазари, не са от нейната компетентност. "Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на закона за защита на конкуренцията, само ако не се дължи на пазарните процеси, като напр. повишаване на търсенето или на стойността на производствените суровини, а е резултат от съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или злоупотреба с господстващо или монополно положение", посочва комисията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?