Медия без
политическа реклама

КЗК най-после реагира на паниката с цените на горивата

Всеки, който има информация за антиконкурентни практики на този пазар, да я предостави, призоваха от комисията

07 Март 2022
Илияна Кирилова

Комисията за защита на конкуренцията реагира едва днес на паниката с цените на горивата в навечерието на 3 март. Тогава на много бензиностанции се образуваха опашки, а бензинът и дизелът достигнаха до цени над 3 лв. На другия ден цените се успокоиха, макар че отново са на рекордно високи нива от 2.70-2.80 лв. за литър.

КЗК непрекъснато наблюдава конкурентната среда на пазара на горива, съобщават днес от комисията. По повод призивите тя да се намеси за санкциониране на спекула при продажбата на горива в страната, от КЗК подчертават, че имат правомощия да установяват и санкционират нарушенията на Закона за защита на конкуренцията, сред които са забранените споразумения и съгласуваните практики, злоупотребата с господстващо положение, както и различните състави на нелоялна конкуренция.

Според КЗК повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК, само ако не се дължи на пазарните процеси, като напр. повишаване на търсенето, а е резултат от съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или на антиконкурентни практики на предприятие с господстващо или монополно положение, посочват от антимонополния регулатор.

Антимонополната комисия обяви, че започва проучване на причините за повишаването на цените на горивата през последните седмици и търси съдейстиве от обществото при предоставянето на "относима към проучването информация". КЗК възнамерява да използва и информация, събрана в резултат на проведени срещи с участниците на съответните пазари и експерти в областта.

"За оказване на съдействие в борбата срещу антиконкурентните практики на пазарите на автомобилни горива в страната, Комисията насърчава всеки, който разполага с информация или доказателства за евентуално антиконкурентно поведение на пазарните участници, да ги предостави в КЗК", се казва в съобщението на антимонополната комисия.

Премиерът Кирил Петков вече заяви, че вина за създалите се опашки пред бензиностанции и слуховете за рязко поскъпване на горивата има младежката организация на ГЕРБ. Хора от МГЕРБ са снимали няколко малки бензиностанции с опашки пред тях и са ги разпространили с платени постове в социалните мрежи, с което са създали усещането, че действително има недостиг на горива, посочи премиерът. По-късно вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обяви пред "Панорама" по БНТ, че въпросните бензиностанции са на "Инса ойл" и "Сакса".

НЕПРИКЛЮЧИЛИ ПРОВЕРКИ

От КЗК припомнят, че към момента има две текущи производства за установяване на антитръстови нарушения при реализацията на автомобилни горива на територията на страната.

Първото от тях бе образувано във връзка с несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб в началото на епидемията от КОВИД-19 и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната. "В хода на проучването комисията идентифицира конкурентни проблеми, свързани с ограничаване на достъпа до данъчните складове и транспортна инфраструктура на дружествата от група "Лукойл", което е от естество да ограничи вноса на горива в страната", посочи КЗК. Във връзка с това на дружествата от група "Лукойл" са предявени твърдения за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията и предстои изслушване на дружествата пред комисията, а след това и консултиране с Европейската комисия.

През есента на 2021 г. пред КЗК образува ново производство срещу "Лукойл България" за установяване на извършено нарушение относно ценовата политика на дружеството при търговията на едро с автомобилни горива. Предстои анализ на получената информация от участници в пазара, въз основа на който комисията ще установи дали е извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл България".

Ключови думи:

КЗК, горива