Quantcast
КЗК наказа "непослушната" Хиполенд със 125 000 лв. глоба | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КЗК наказа "непослушната" Хиполенд със 125 000 лв. глоба

Куп институции погнаха компанията, след като собственикът й подкрепи протестите
4 089
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Комисията за защита на конкуренцията установи, че фирмата за детски играчки "Хиполенд" е заблудила клиентите си с промоция, и реши да й наложи солидна глоба - 124 500 лева. Проблемите на компанията с държавните институции започнаха, след като в разгара на протестите собственикът й  Мариан Колев открито застана на страната на недоволните (имаше конкретна причина, синът му бе сред "респектираните" от полицията демонстранти).  Така търговската фирма внезапно стана обект на масирано внимание и проверки от НАП, митниците, МВР, Държавната агенция по метрология.

Ето че КЗК първа откри, че "Хиполенд" е нарушител. Според антимонополния регулатор интернет кампания за промоция на продукти на Lego от началото на годината е създала нелоялна конкуренция. Според КЗК от "Хиполенд" създали заблуждение сред потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, ще могат да ги намерят в магазина. "Веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект", се казва в мотивите към "присъдата" на КЗК срещу "Хиполенд". 

Заради случаи като този много анализатори наричат държавните институции "бухалки" за наказване на критично настроените към властта. 

Ключови думи:

КЗК, Хиполенд

Още

Lіndеn Еnеrgу уведоми КЗК, че иска 50% от "Овергаз"

08.07.2022

289
Високи наеми в складовете на "ЛУКойл" оскъпявали горивата

21.06.2022

10583
КЗК обяви, че високите цени на бензина не са нейна работа

20.06.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

4657