Quantcast
Комитова сложи начело на АПИ кадър, когото само преди дни уволни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Комитова сложи начело на АПИ кадър, когото само преди дни уволни

Изненадващо Ивайло Денчев се връща в пътната агенция като неин временен председател
4 503
 Илияна Кирилова
Министър Комитова уволни без обяснения и заместника си Тодор Анастасов.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова поднесе поредна кадрова изненада - върна в ръководството на АПИ Ивайло Денчев, когото преди броени дни уволни. Това стана ясно от съобщение на МРРБ до медиите, състоящо се от едно изречение. Пояснения за решението на Арх. Комитова няма, посочва се само че назначението е временно - до провеждането на конкурс.  

 

Ивайло Денчев влезе в управителния съвет на пътната агенция в края на май заедно с Апостол Минчев, който стана председател на УС, и с Веселин Пейков, назначен за редови член на управата.  Само за няколо седмици обаче Комитова се разочарова от своя избор и на 20 юни освободи Апостол Минчев, а малко по-късно същия ден МРББ съобщи, че е отстранен и Ивайло Денчев. Формалната причина за раздялата с  Минчев бе, че е разпратил писмо до поделенията на АПИ да спрат текущите ремонти поради липса на финансиране. Министър Комитова обяви този акт за саботаж, макар че и тя самата с тревога призна, че по времето на кабинета "Борисов" са сключени ремонтни договори за 2.8 млрд. лева, а АПИ разполага само с 380 млн. лв.  Именно "окръжното" за спиране на работата до второ нареждане бе версията на Комитова за раздялата с Апостол Минчев (според него причината е друга), а за Ивайло Денчев изобщо нямаше обяснения. След двете уволнения тричленният УС на пътната агенция остана едночлен - оцеля само Веселин Пейков, който няма права да подписва документи. Ресорният служебен министър призна, че до назначаване на нов председател на АПИ нареждането на уволнения Минчев за замразените ремонти остава в сила, но обеща "до дни" да реши проблема.

Днес стана ясно, че решението е връщане на Ивайло Денчев в УС на АПИ, при това не като редови член, а вече като председател. Не е ясно обаче защо Комитова е подписала заповедта за назначението още в понеделник, а МРРБ съобщава новината едва сега. Мистерия е и защо Комитова води кадрова политика "иди ми, дойди ми". 

 

В средите на строителния бизнес вече се говори, че никой не иска си пъха главата в торбата и да влиза в назначено от служебен министър ръководство на пътното ведомство,  където го очаква я скорошно уволнение, я даване на прокурор. Напълно е възможно точно по тази причина Комитова да е опряла до връщането на инж. Денчев. Преди да влезе в управата на АПИ, той беше шеф на Областното пътно управление в Плевен.

Още

АПИ е осъдена за 600 хил. лв. заради смъртта на жена в тунела Ечемишка
Пътищарите опряха до Радев за 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности

14.09.2021

Обновена

11117
АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

13.09.2021

7408