Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кирил Петков реши в края на мандата да мести фирми и агенции

Според служебния министър няма проблем да се приемат решения въпреки смяната на караула

04 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Служебният министър на икономиката Кирил Петков започва голямо преструктуриране на икономическото министерство и част от структурите под шапката му. Според Петков има положителна нагласа към поисканите от него промени и няма проблем те да се правят в края на мандата на служебния кабинет, защото дават добра посока за действие на следващото правителство. Не стана ясно каква точно част от решенията са минали и кои само са получили зелена светлина от кабинета и тепърва ще се изпълняват. 

Според предложената от Петков схема държавното дружество "Монтажи" ще бъде извадено от Държавната консолидационна компания и ще мине под директно разпореждане на министъра на икономиката. През ДКК и "Монтажи" бяха разпределени на тъмно 630 млн. лв. за ремонти на язовири, които са доведени доникъде. Според Петков е редно "Монтажи" да мине директно под управление на министъра на икономиката, за да има повече яснота какво се случва и като превантивна мярка срещу други злоупотреби при изразходването на парите за язовири. 

Мястото на самите язовири, които след ремонтите се прехвърлят към държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", също не е към икономическсото министерство, заяви Петков. Според него предприятието трябва да се прехвърли към земеделското министерство, защото повечето язовири са напоителни. 

От структурата на ДКК следва да бъдат извадени и дружествата "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг-РМ", чието място е в министерство на околната среда и водите, коментира още Петков. В дружеството "Екоантрацит" с предмет на дейност "добив и брикетиране на антрацинти и черни въглища" в края на 2017 година правителството наля инжекция от 120 млн. лв. Според информация на mediapool тези пари също са харчени без поръчки, чрез вътрешно превъзлагане отново на "Монтажи". Въпреки финансовата инжекция фирмата е на загуба от близо 6 млн. лв. през 2019 и 5,1 млн. лв. през 2020 г. "Екоинженеринг-РМ" се занимава с архитектурни и инженерни консултации и е на дребна пепчалба за 2020 г. По мое мнение от ДКК трябва да се извади и ВМЗ, но не пристъпваме към такава мярка, защото ДКК има заем от ББР и не можем да извадим много фирми, без да го преструктурираме, обясни Петков. Според него подобни стъпаловидни структури като холдинга само създават непрозрачност и предпоставки за злоупотреби при управлението на финансовите средства. 

Петков за пореден път счита и че трябва да се преструктурира управлението на инвестициите. Както "Сега" писа, той настоява цялата Държавна агенция за научни изследвания и иновации, която е под шапката на МС, да мине към икономическото министерство. Агенцията ще управлява новата оперативна програма за наука, иновации и дигитализация през 2021-2027 г. с очакван ресурс от 1,3 млрд. лв. Според икономическия министър по-логично е агенцията да е под шапката на икономическото министерсто, като се създаде съвместен борд с участието на МОН и световно известни български учени. Не е ясно дали има съгласие по тази тема и дали това няма да забави оперативната програма.

МИНИСТЪР ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ 

Един министър пролет не прави, особено когато говорим за министерство на икономиката. За всяко решение министърът на икономиката трябва да ходи до министерство на финансите да му бъде подписано. Когато няма подкрепа, министерство на икономиката става едно министерство на маркетинга, аз не съм министър на маркетинга, аз съм тук да правя икономическси стратегии. Идваме в отбор, който не веднъж казахме. Няма как да правим преструктуриране на агенцията по иновации, ако няма министърът същата визия. Поне докато се преструктурира. Кой каквото да казва, политика се прави с хора и това е отборна игра, обясни за пореден път аргументите си да държи на други министри от служебния кабинет Петков. На въпрос защо не е разровил Фонда на фондовете, както пита ИТН, Петков отговори, че фондът е под шапката на финансовото министерство и то не е доволно от работата му и готви преструктуриране. Можеха да поговорят със зам.-министър Виолета Лорер, вместо да й споменават името, коментира Петков. Той изтъкна, че разчита на приемственост, защото нещата, които предлага, са добри за всички българи. 

 

 

 

 

Още по темата