Quantcast
КЕВР ще обсъжда скандални поскъпвания на парното и топлата вода | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КЕВР ще обсъжда скандални поскъпвания на парното и топлата вода

Да се говори за увеличение с 20% е, меко казано, некоректно, обяви министър Теменужка Петкова
Обновена
2 579
 Илияна Кирилова

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди скандални повишения на цените на парното и топлата вода в повечето големи градове в страната от 1 юли. Това се случва на фона на рекордно евтин природен газ.  

За София се предлага поскъпване с 22%, за Бургас, Враца и Разград -  с между 15 и 18%, за Търново и Варна - съответно с 9 и 8%, а за Плевен - с 3 на сто. От топлофикациите, работещи на природен газ, само в Русе, Габрово и Пловдив се очертава намаление.

КЕВР ще заседава по доклада, съдържащ ценовите изненади, в четвъртък следобед, когато е насрочено открито заседание.  Докладът е за "извършен регулаторен преглед и утвърждаване на цени на топлинна енергия и определяне на цени и премии за електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство, на дружества от сектор „Топлоенергетика“ от 01.07.2020 г."

Предвижда се новите цени  на парното и топлата вода да важат за цяла година - до 1 юли 2021 г.

Утрешното обсъждане е само стъпка от процеса на увърждаване на промени в тарифите на топлофикационните дружества.

Междувременно природният газ в България падна до рекордно ниски стойности  - заради понижаването на котировките на международните пазари и заради промяната на ценовата формула, по която "Булгаргаз" купува от руската "Газпром". Така се стигна и до договорката "Газпром" да свали цената със задна дата - от август 2019-а година, и да възстанови на "Булгаргаз" надплатени 150 млн. лева.

В резултат "Булгаргаз" готви възстановяване на надплатени  45 млн. лева на топлофикациите, а те на свой ред трябва да компенсират потребителите на парно и топла вода.

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова опита да отрече, че ще има поскъпване.

"Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно", каза тя пред bTV

Петкова припомни, че цената на природния газ е предоговорена и, според нея, това е болезнена тема за опозиционните партии.

"Това е в интерес на българските граждани и тук не става въпрос за пиар акция. Цената на природния газ е предоговорена и тя е намалена. За месец април спрямо март цената е с 42% по-ниска'', каза още тя и напомни, че предстои крайните потребители да получат изравнителни сметки за предходния период.

,,Булгаргаз'' предостави свое заявление за месец юни, тази цена е с 9% по-ниска спрямо май. Това намаление на цената отново ще бъде отразено, КЕВР ще го направи, аз съм убедена. Но да се говори, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20% - това е, меко казано, некоректно'', добави Петкова.

 

 

 

БЕЗ ПАНИКА

Още през април гръмна голям скандал, защото се оказа, че топлофикациите са внесли заявления, с които искат голямо поскъпване на парното от 1 юли. Тогава шефът на КЕВР направи специално  изявление, с което увери: "Регулаторът няма да допусне увеличение на цената на топлинната енергия, исканията за това са неоснователни. Искам категорично да заявя, че всякакви искания за предстоящо увеличение на цената на топлинната енергия са изцяло неоснователни. КЕВР ще коригира по справедлив начин всички заявления за цени, като отстрани неправомерно поисканите разходи и няма да допусне увеличение на цената. Посрещнете спокойно вкъщи най-светлия празник Възкресение Христово. Не се притеснявайте“, успокои клиентите на топлофикациите председателят на регулатора преди Великден.

 

Ключови думи:

парно, КЕВР
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството се сблъска с доставчиците на ток и газ

15.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3266 11
Близо 1/4 от сметките за парно в София ще се преизчисляват

30.09.2020

1197 4
Само столичната топлофикация стресирала абонатите с високи сметки

23.09.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1615 4

Коментари

Evasion

Не се притеснявайте“, успокои клиентите на топлофикациите председателят на регулатора преди Великден.

Добре. 

АдМин

Пенизът тук е да се иска неоснователно увеличение с 15-20%, за да не се стигне до основателно намаление на цените с 25-30% за година напред. Изтъркан номер, но в територията на 80-те цента още вАжи.

И всички доволни...

Solace

Иванъ Иванофъ се е доказал като говорещ неистини...

mull

Дългия Иван нямаше ли запазено източно изложение при бай Ставри ?

Stern

Има логика, ако цената ще важи 1 год.

Сега газът е много евтин, но есента и зимата скача много по борсите. А Булгаргаз ще го купува месец за месец по борсова цена. И после на топлофикациите. Ако забият цена на сегашноите рвнища на газа, зимата ще се озъбят.

mull

5 лева давам, да видя озъбен газовик!

На снимка де.

mull

Да се говори за увеличение с 20% е, меко казано, некоректно, обяви министър Теменужка Петкова

И аз така викам - да си стиснем ръцете на 19%, а?

Ууупс, а как ще отделяме 20%?

😏

 

Хулиган

Що ли ми се струва, че тази Калинка, пардон Теменужка, са я пратили да разиграе поредното театро?

Но май е излишно.

Любезното население обича да приема всичко на юнашко доверие...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/10/kak-vkarahme-teca-v-pwtia/

Zahary Petrov

Аз пък се питам как така сметката ми за март е 150 лв, а за април 350лв. , при положение че беше ясна цената на газа вече ? Те са си го увеличили с над 100% преди да искат разрешение .... 

Влез или се регистрирай за да коментираш