Медия без
политическа реклама

Кабинетът подкрепи Симеонов за ликвидация на частните лотарии

Според Горанов не ставало дума за национализация, а за монопол

17 Яну. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Лотарията с търкане на талони да се организира само и единствено от държавния Български спортен тотализатор, предлагат група депутати от НФСБ начело с Валери Симеонов. Те са внесли в парламента проект за промяна в Закона за хазарта, според който лицензите на частните оператори на лотарийни и моментните лотарийни игри ще бъдат прекратени. 

В момента лотарийните игри са три - на държавното тото, както и частните "Национална лотария" и "Лотария България" на Васил Божков. Симеонов предлага на частни фирми да се разрешава организирането единствено на томбола, бинго, кено и техните разновидности.

Законопроектът е внесен в Народното събрание в четвъртък следобед, а днес Симеонов е получил подкрепа от премиера Бойко Борисов и други ключови министри от правителството. “Сондирах каква ще е политическата позиция на ГЕРБ и получих подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които пряко ще отговарят за това, а и на премиера Бойко Борисов. След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон, разчитам, че и г-жа Корнелия Нинова ще го подкрепи, както бе обещала при предния законопроект”, каза Симеонов пред журналисти в парламента. 

Финансовият министър Владислав Горанов иска Комисията по хазарта да стане едноличен орган. “Комисията допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени“, заяви той.

В момента комисията се проверява от Държавния финансов контрол и спецпрокуратурата заради скандално занижени такси за хазартна дейност, които частните организатори на лотарийни игри плащат, за разлика от държавното тотото. По данни в медиите става дума за 250 млн. лв. загуба за хазната за последните 5 години.

По повод срещата при премиера, на която е обсъден законопроекта на НФСБ, Горанов каза: "Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта, че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт като лотариите се съсредоточи в държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерство на младежта и спорта“. Частните лотарии, за разлика от държавния тотализатор, нямат задължение да отделят процент за спорта.

Горанов прояви загриженост и от социалния ефект от разрастващия се хазарт с моментните игри с търкане на талони. „В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно, защото при хазарта разходите за едни са приходи за други. Свидетели сме как с последните си левчета, особено на бензиностанции прави много фрапиращо впечатление, зареждат гориво за 10 лева и за 20 лева купуват хазарт“, добави министърът.

По-голямата част от европейския опит е подобен. „Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри, има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра“, каза още министърът.

Според него, ако някой е притеснен, ще внушава, че се говори за национализация, но точният термин бил монопол.

 

УПОРИТОСТ

Това е пореден опит на лидера на НФСБ Валери Симеонов да ограничи дейността на частните хазартни фирми, чиито талончета за търкане от няколко години са превзели цялата страна. Преди две години той внесе законопроект, с който се забранява продажбата на талоните в магазини, бензиностанции и лавки, и поиска това да става само в лицензирани за тази цел обекти, които да са отдалечени най-малко на 300 метра от учебни заведения.

Самият Симеонов днес обясни, че новият законопроект е доразвитие на този, който е внесъл през юни 2018 г, който е бил "талантливо замотан". "В момента предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон", каза Симеонов.

В новия законопроект Симеонов предлага до три месеца от влизане в сила на закона, частните организатори да върнат лицензите си. Представената оценка на въздействието обаче е по-скоро проформа, защото в нея изобщо не се посочва какви неустойки би платила държавата за едностранно прекратяване на лицензите.

Не е ясно и как ще бъдат защитени интересите на спечелилите от двете частни лотарии, чиито печалби не са докрай изплатени. Както е известно практиката на "Национална лотария" и "Лотария България" е да изплаща парите разсрочено, като за най-големите суми срокът достига 20 години.

Печалбите от лотарийните игри, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза на организаторите, трябва да се изплатят не по-късно от 30 юни 2021 г., се казва в законопроекта на Валери Симеонов. Друга възможна опция е да се сключи договор между организатора на лотарийната игра с прекратен лиценз и спечелилото лице за разсрочено изплащане на печалбата до края на 2025 г. Освен това частните лотарии ще трябва да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени. 

Предлага се още ръководството на БСТ да се назначава не само от министъра на младежта и спорта, но и от министъра на финансите, защото това гарантирало "по-висока финансовата отговорност".

Идеите на Валери Симеонов се появяват месец, след като финансовият министър Владислав Горанов разпореди проверка на Държавната комисия по хазарта във връзка със сигнал за скандално занижени такси, които частните лотарии плащат. В медиите бяха публикувани данни за пропуснати близо 250 млн. лв. приходи в хазната за последните пет години от фирми, свързани с Васил Божков. Спецпрокуратурата също започна разследване, както в Държавната комисия по хазарта, така и за изнудване от страна на Божков, след сигнал подаден от бившите му съдружници - фамилията Найденови, които твърдят, че той се опитва да отнеме бизнеса им с марката "Ефбет".

 

ПРОТИВ

"Национална лотария": Това е недопустим прецедент

"Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент", обяви в официална позиция "Национална лотария".

"Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред, и грубото погазване на европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България.  Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци,” пише в позицията, която е подкрепена от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ)".

 

 

Още по темата