Медия без
политическа реклама

ИТН: Няма драма, че Каримански може да бъде подкрепен от опозицията

И на двамата кандидати за управител на БНБ не им достига зрялост и опит, смята Левон Хампарцумян

26 Март 2022
БГНЕС

ИТН не виждат никакъв проблем, ако техният кандидат за управител на БНБ Любомир Каримански бъде подкрепен от опозицията. Това стана ясно от интервю на Виктория Василева от "Има такъв народ" в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

На въпрос дали кандидатурата на Любомир Каримански ще бъде отхвърлена, ако той получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС, Василева отговори: "Не виждам защо се прави такава драма от това, че един кандидат може да бъде подкрепен от опозицията. Още повече, ние не сме хора, които могат да влияят върху техните решения и това кого от кандидатите ще подкрепят. Заради това ще има изслушване на двамата кандидати в комисията по бюджет и финанси. Този дебат после ще бъде и в пленарна зала".

Каримански и Андрей Гюров от Продължаваме промяната останаха единствени кандидати за управител на БНБ, като сега предстоят изслушвания и обсъждания. Ако човекът на ИТН бъде подкрепен от ГЕРБ, ДПС и Възраждане, то представителят на политическата сила, с чийто мандат е правителството, на практика няма никакъв шанс. По предварителни прогнози и двамата са на ръба на мнозинството, с предимство именно за Каримански, и точно заради варианта да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС.

Преди дни Христо Иванов от "Демократична България" предупреди, че ако новият гуверньор на БНБ бъде избран с гласове на опозицията, може да има тежка политическа криза.

Пореден раздор разтресе управляващата коалиция.   "Продължаваме промяната" обяви, че внася днес в Народното събрание кандидатурата на Андрей Гюров за управител на БНБ.

“Не мисля че има интрига в номинациите на гуверньор на БНБ, освен това в коалиционното споразумение няма изрични изисквания да има само един кандидат.", коментира днес Василева. Любомир Каримански бе кандидатура на ИТН още в предишния парламент, подчерта тя, но тогава заради липсата на време не се стигна до избора на гуверньор.

"Всичко се подлага на динамичен дебат и дискусия, коалицията е изключително жива, говорим помежду си. Може да имаме своите различия и конфликти, но в края на краищата винаги успяваме да излезем здрави от всяка една ситуация", каза тя. ИТН е на принципа да предложи най-подготвените хора, но това не означава, че се стремят към всички ръководни места в страната.

"Не мисля, че има опасност за коалицията особено при вот на недоверие, защото в изключително тежката ситуация, в която се намира България, е изключително безотговорно и опасно в този момент да се събарят правителства, да се отива на избори", коментира още тя.

Хампарцумян: Гюров и Каримански тепърва трябва да се доказват

Двете кандидатури - на Андрей Гюров и Любомир Каримански, за управител на Българската народна банка тепърва трябва да се доказват. В България има хора и в централната банка, и настоящият управител, които вече са доказани, коментира банкерът Левон Хампарцумян по Нова тв номинираните за гуверньор на БНБ.

„Няма да е лесно на когото и да е от двамата. Профилите са им на хора, които тепърва ще се доказват. Парламентът си ги е излъчил, той ще си ги избере. Ние стоим отстрани и се надяваме, че няма да сбъркат много”, добави той.

По думите на Хампарцумян и на двамата кандидати не им достига зрялост и опит. „В крайна сметка човек две или три години, след като завърши, се хвали какво е завършил. След това професионалната му кариера започва да говори за това какъв е той като предприемач, мениджър и служител”, подчерта банкерът.

„Тези хора са завършили, имат една нормална кариера. Опитвали са едно или друго, което не е нещо „уау”. И са получили политическото доверие на колегите си в парламента да се състезават за управител на БНБ. Шортлистът не е някакъв впечатляващ. Например, ЕЦБ, като го видят - няма да ахнат”, добави Хампарцумян.

Той подчерта, че България я очакват важни предизвикателства. „Влизането в еврозоната, справянето с последствията от кризите, които ни затрупват. Евентуално консолидационни процеси в банковия сектор, стабилността му”, обясни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата