Медия без
политическа реклама

Икономист опроверга измислиците за затваряне на бургаската рафинерия

Забраната за износ на горива от "Нефтохим" мина на първо четене в комисия

30 Ноем. 2022Обновена
Президентът Румен Радев бе домакин на срещата на служебното правителство с шефовете на ЛУКойл и "ЛУКойл Нефтохим", на която руснаците обещаха 700 млн. лева данъци годишно, ако България убеди Брюксел да разреши износа на горива от руски нефт.
БГНЕС
Президентът Румен Радев бе домакин на срещата на служебното правителство с шефовете на ЛУКойл и "ЛУКойл Нефтохим", на която руснаците обещаха 700 млн. лева данъци годишно, ако България убеди Брюксел да разреши износа на горива от руски нефт.

Енергийната комисия към НС гласува на първо четене да бъде забранен износът на горива, произведени от "Лукойл Нефтохим" от руски нефт. Това стана с гласовете на ДПС, ГЕРБ и ДБ за законопроект за контрол на прилагането на дерогацията за вноса на суров петрол от Русия, превозван по море, чийто вносител е ДПС. Представителите на останалите партии гласуваха "въздържали се", против беше само един депутат. Дерогацията бе дадена, за да се разреши на бургаската рафинерия да продължи да произвежда за българския пазар горива от руски петрол, докаран по море.

 

Вицепремиерът Христо Алексиев за пореден път разви тезата, че в еврорегламента нямало изрична забрана за износ на нефтопродуктите, получени от руския нефт, доставен по море. "Ако няма износ, складовете на "Лукойл Нефтохим" ще се напълнят с нефтопродукти, които не може да бъдат пласирани у нас по екологични причини, и заводът ще спре работа. Най-сериозният проблем би възникнал с с дизела - потреблението му е 2.5 млн. т годишно, България трудно ще може да разчита на внос, защото в цяла Европа има дефицит", посочи Алексиев. Той изтъкна, че Турция, която не е ограничена от европравилата,  усилено се готви да се възползва от това и да произвежда повече горива от руски петрол. 

 От ДПС се засегнаха от тази забележка. "Нашият законопроект е защото трябва да спазваме всеки европейски регламент, а не защото Турция ще започне да изнася горива. Който не подкрепя нашето предложение, той не иска да спазва правилата и реда в ЕС", посочи Рамадан Аталай. И упрекна предишното правителство, че не е договорило ясно какво включва дерогацията за България по отношение на руския нефт и горива.

"Регламентът е ясен", опонира Людмила Петкова, зам.-министър на финансите. "Нефтопродуктите, произведени в бургаската рафинерия, са с произход България, т.е. ЕС. Засегнато лице може да се позове на регламента и да осъди държавата за щети за неправилното му прилагане", предупреди тя. 

Драгомир Стойнев обясни, че БСП няма да подкрепи проекта на ДПС, защото той ще доведе до засилване на контрабандата, а всякаква алтернатива за получаване на петрол по море ще вдигне цените на горивата заради високите такси за преминаване на танкери през Босфора.

ОТ ГЕРБ, които пък са внесли проект на решение за забрана на износа на горивата от руски петрол, смятат, че проектът на ДПС не стимулирал "Нефтохим" да премине към работа с неруски петрол след изтичане на дерогацията в края на 2024 г.

 

Критичен поглед

Може ли бургаската рафинерия да продължи да изнася горива въпреки санкциите на ЕС, защо внезапно руската ЛУКойл реши да премести част от бизнеса си в България, постижими ли са обещаните 700 млн. лева данъци в хазната? Икономистът Георги Ангелов коментира тези въпроси по-рано днес в свой пост във Фейсбук. 

"ЛУКойл обяви, че вече ще плаща корпоративни данъци в България - и то не символични суми, а огромни средства от рода на 700 милиона лева годишно. Това на пръв поглед е чудесно и е голям пробив в проблем, по който от десетилетия няма никакво развитие. И наистина може да се постигне пробив, но ще са нужни допълнителни усилия", пише експертът, като разяснява защо се случва "чудото". 

"Една от причините е глобалната данъчна реформа, която цели точно това - поне част от данъците да се плащат там, където се извършва дейността (а не всичко да се укрива по Георги Ангелов: В момента в България влиза най-евтиният петрол - От деня -  БНР Новиниофшорки). Друга причина са санкциите, който забраняват вноса на руски петрол в Европа от 5 декември (само България има изключение от петролното ембарго по морски път). Но не на последно място, общественият натиск за цените на горивата е висок - България е дала изключение от ембаргото, внася се евтин нефт, но цените на горивата не са ниски. Затова и има различни законодателни предложения как да се обложат тези приходи и да се върнат на потребителите", обяснява Георги Ангелов.

Той припомня, че "в момента не говорим за пазарни цени - говорим за привилегия, която позволява да се заобикаля петролното ембарго и да се внася евтин руски нефт (той се продава с голяма отстъпка, защото почти никой не иска да го купува). Печалбите не са пазарни, а са в резултат на привилегия, предоставена от българското правителство. Но тази привилегия както е дадена, така може и да бъде премахната - така че това също е натиск върху ЛУКойл да предложи насрещни отстъпки", разсъждава икономистът. В своята публикация той критикува и "офертата" на ЛУКойл за плащане на данъци в България. "Целият проблем с "предложението" на Лукойл е, че то е доброволно - в смисъл, днес казват, че ще плащат данъци в България, а утре може да кажат точно обратното. Няма никаква правна сила, нито задължителност. Това дава възможност да се изнудва местното правителство да прави едни или други отстъпки за ЛУКойл - заплахата е, че в противен случай компанията отново ще спре да декларира и плаща данъци в България. Това го виждаме от ден първи - още при обявяването на "офертата", ЛУКойл поиска да получи още едно изключение от ембаргото, а именно да изнася петролни продукти в цяла Европа",  посочва Ангелов.

Служебният кабинет продължава да твърди, че износът на нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия от руски петрол, не попада под санкциите на ЕС спрямо Русия и няма забрана той да бъде осъществен. Вчера отново имахме разговори с Европейската комисия.

В коментара си той нарича абсурдни твърденията, че ако не може да изнася нефтопродукти заради санкциите на ЕС, ЛУКойл ще бъде принуден да затвори рафинерията в Бургас, защото ще е нерентабилно да работи само за скромния български пазар. Това изобщо не е вярно  - никой не забранява износа на петролни продукти, забранява се само износът на петролни продукти от руски нефт. Разбира се, че рафинерията може да продължи да изнася горива - просто те трябва да са произведени от неруски нефт", категоричен е икономистът. И пояснява: "Бургаският нефтохим може да работи с руски петрол за местния пазар и с неруски петрол за износ. В това няма технически проблем - и в предишни години рафинерията е работила с комбинация от руски и неруски петрол. Няма и икономически проблем - при тези цени на горивата в Европа рафинерията ще прави големи печалби от износ,  независимо с какъв петрол работи. А за българския пазар може да се внася евтин руски петрол и да се продават евтини горива на местния пазар".

 

Данъците не са концерт по желание 

Георги Ангелов смята, че трябва да има специално законодателно решение за казуса със свръхпечалбите от търговия в нефтопродукти:  

"Данъците трябва да се плащат от всички. Тук не може да има доброволност и избор. За да няма възможност за натиск и всяка година ЛУкойл да си сменя мнението дали ще плаща данъци в България или не, въпросът трябва да се реши устойчиво и с правни гаранции.Например, в закона може да се запише, че петролните рафинерии се облагат с данък на база внесен петрол (данъкът съответно ще е по-висок за руския петрол, отразявайки неговата по-ниска цена). По този начин ще се обложат както нормалните печалби на една рафинерия, така и свръхпечалбите заради изключението от ембаргото. При това данъкът няма да е по избор, а ще се внася авансово - още при влизането на петрола в България и няма да може да се заобиколи. И събраните приходи вероятно ще са доста повече от изчислените от ЛУКойл 700 милиона лева, посочва икономистът. 

Лукойл Нефтохим" влезе в ролята на лъжливото овчарче. Компанията толкова дълго време заобикаляше плащането на данъци в България, че сега никой не вярва в обещанията догодина да внесе в хазната 700 млн. лв.

Служебното правителство вече многократно се опитва да адвокатства на ЛУКойл и води интензивни разговори с ЕК с цел да се разреши на "ЛУКойл Нефтохим" да продължи да изнася горива, произведени от руски нефт, което би нарушило духа на евросанкциите.  

 

Отвъд океана

Темата за флирта на София с ЛУКойл се оказа на фокус и в американския сенат. САЩ ще помагат за преодоляване на българската енергийна зависимост от Русия, включително и срещу износа на преработени в "Лукойл Бургас" руски петролни деривати, обяви номинираният за посланик у нас Кенет Мъртън. Това се случи по време на изслушване в Комисията по външни отношения, на което Крис ван Холън, представител на демократите, поиска Мъртън да коментира "трудностите" на България да се придържа към ангажиментите си, поети към ЕС. Ван Холън изтъкна, че проблемът не е, че българите ще продължат да използват горива от руски петрол, а че износът на такива продукти  ще е  пробив в санкциите.

Кандидатът за посланик посочи, че енергийната обвързаност на България с Русия "в сегашните условия е проблем". "Работим с ЕК и с другите ни европейски партньори за механизми и инструменти, които да бъдат предоставени на България, за да скъса тези отношения", каза Кенет Мъртън. 

Още по темата