Медия без
политическа реклама

И този Великден магазини ловиха шарани с "промоции"

Търговци правят псевдонамаления, а държавните контролни органи все не откриват нарушения, твърди Асоциацията на потребителите

Илияна Кирилова

Дежурните кампании с отстъпки и промоции около Великденските празници отново бяха наситени с фиктивни и съмнителни намаления. Това обяви Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП), позовавайки се на многобройните сигнали, които е получила от цялата страна, вкл. и богат снимков материал. От НАЗП поясняват, че става дума за всякакви стоки -  яйца, козунаци, агнешко месо, декорации, битови изделия и т. н. 

1749.jpgНай-честото нарушение по магазини и пазари е слагането на етикети "намалено", без да са показани старата цена и процентът на отстъпката. Така купувачите нямат база за сравнение и не разбират какво спестяват и дали намалението е значително, символично или фалшиво.   

Немалко търговци хитруват и разполагат едни до други артикули с намалени и с редовни цени, като и на двата вида лепят етикети в еднакъв "промоционален" цвят. Това е лоша търговска практика  - купувачите, подведени от  цвета на етикета, решават, че офертата е промоционална и си мислят, че пазаруват изгодно, а всъщност не е така, обясняват от НАЗП. За такова нарушение глобата може да стигне до 50 000 лева.

Нарушение е дори когато даден артикул действително се продава с отстъпка, но не се вижда какъв е процентът на намалението и до кога продължава то. За това също се полага санкция. 

"Изчерпана наличност" е другият чест проблем по време на голямото великденско пазаруване. Много хора се оплакват, че в брошурата се рекламира промоция до еди-коя си дата, а още в първия ден в магазина казват, че стоката е свършила.  

От потребителската организация отбелязват като лоша практика и рекламните послания от типа „Вземи сега“, „По-изгодно“ и др. Подобни покани подтикват хората към необмислени покупки, тъй като създават усещането за изключителна  оферта, която ще е валидна само за кратко, а не се знае дали утре цената на тази стока няма да се придвижи надолу или да се запази и след "промоцията". Има и особени случаи, когато промоцията е с несъществуваща дата - например 31.12.99, посочват от асоциацията. 

 

КРИТИКА

Дали намалението е реално или псевдо, може да каже само държавният орган, чиято работа е този тип контрол - Комисията за защита на потребителите, като изиска от търговеца документи, които да доказват, че месец преди "промоцията" стоките наистина са били продавани по-скъпо.
"Същите проблеми ги имаше и преди година, сезирахме КЗП, на която й отне година да извърши проверки и да се произнесе. Оказва се, че ефект няма - продължават същите нелоялни практики, които удрят потребителя по джоба. Винаги в наверечието на големи празници председателят на КЗП Димитър Маргаритов анонсира, че започват масирани проверки по магазините, а после отчита липса или много нисък процент на нарушенията. Това означава отсъствие на реален контрол или ниска ефективност на дейността на контролния орган, докато хората продължават да се оплакват от некоректни търговци", коментират от НАЗП. 

 

 

Още по темата