Медия без
политическа реклама

И БНБ призна, че еврото се отлага

По-вероятният сценарий е това да не стане в началото на 2025 г., каза управителят на централната ни банка

18 Апр. 2024
БГНЕС
Димитър Радев

България няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г., каквито бяха намеренията. На този етап по-вероятният сценарий е това да стане по-късно през следващата година, казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев. На въпрос, ако не изпълним през юни инфлационния критерий, възможно ли е това да стане по-късно тази година, така че да се присъединим от 2025 г., макар не в нейното начало, той отговаря: "Да, това е възможен и на този етап по-вероятен сценарий".

Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите". В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено". По отношение на евентуална промяна в данъчния модел, за каквато напоследък се чуват гласове, управителят на БНБ коментира: "Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?