Quantcast
Хотелиерите са против PCR-тестовете: Съвсем ще изгоним туристите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Хотелиерите са против PCR-тестовете: Съвсем ще изгоним туристите

1 152
 Илияна Кирилова

Туристическият бранш изрази силно недоволство от последната заповед на здравния министър от вторник, с която се въвеждат задължителни PCR-тестове за влизащите в страната чуждестранни туристи.

"Това е тежък удар за българския туризъм, за българските хотелиери, които вложиха последните си средства, за да осигурят нормален и безопасен зимен сезон. Неочаквано и несъгласувано с бранша и с министъра на туризма се въвежда тази драстична и контрапродуктивна мярка. Тя ще доведе до каскади от анулации и провал на зимния сезон", заяви пред БНР Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Зимните курорти разчитат освен на български туристи и на посетители от съседните страни. За тях обаче почивката се оскъпява - за едно семейство цената на PCR-тестовете са около 300 евро. Затова от Националния борд на туризма призовават да се осигурят бързи антигенни тестове на всички гранични пунктове и при положителна проба да се налага карантина. "Правителството се похвали, че е осигурило 1 млн. лв. за закупуване на антигенни тестове. Те къде са? Ако искат превенция, нека бъдат използвани", заяви Карастоянова.

В последните седмици заради влошаване на епидемичната обстановка и особено заради разпространението на новите щамове на коронавируса все повече държави въвеждат задължителни PCR-тестове, а не антигенни, за влизащите чужденци. Цената на теста дори става неизменна част от стойността на туристическия пакет към ваканционните дестинации, които все още са отворени.

Ключови думи:

туризъм, ски тестове

Още

Премиерът нареди: От 1 март отварят ресторанти, от 1 април - барове

24.02.2021

Обновена

4917
Чудният свят на пчелите в полите на Витоша
Една трета от заведенията и хотелите няма изобщо да отворят

15.02.2021

4066