Quantcast
Гърция компенсира с 9 евро по-високите сметки за ток на домакинствата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Гърция компенсира с 9 евро по-високите сметки за ток на домакинствата

1 045
 Илияна Кирилова

Правителството на Гърция обяви конкретни компенсации за облекчаване на домакинствата заради повишените с 50% цени на електроенергията през последните месеци. 

"Ще субсидираме с 9 евро всички сметки за електроенергия за консумация до 300 kWh на месец, независимо от доставчика", съобщи министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас, цитиран от гръцките медии. По думите му на практика 72% от всички домакинства в страната ще бъдат подпомогнати, но също така и малките и средни предприятия, както и земеделските производители, които са свързани към ниско напрежение.

Предвиждат се и допълнителни отстъпки за потребление между 300 kWh до 600 kWh  на месец. "С комбинацията от двете мерки ще ограничим покачването на сметките за ток на едно средно домакинство с до 1-2 евро на месец", подчертава министърът. Пакетът от мерки ще се прилага със задна дата от септември до края на декември, като при необходимост може да бъде продължен и през новата година. 

Правителството на Гърция ще задейства и програма за енергийна ефективност на стойност 3 млрд. евро през следващите пет години. "Нашата цел е да модернизираме 600 000 сгради до 2030 г.", посочи министърът на енергетиката. Още следващия месец програмата ще стартира с 1 милиард евро за саниране на 50 000 жилища.

За бизнеса чрез Фонда за възстановяване ще последват две програми за 450 милиона евро, които заедно със заемен капитал ще мобилизират до 1 милиард евро за саниране на сгради на средни и големи предприятия и инсталирането на енергийно ефективно оборудване в тях. Отделно чрез Фонда за възстановяване е осигурен бюджет от 200 млн. евро за програмата за икономии на енергия в обществени сгради и проекти за улично осветление, а в комбинация с програмата „Electra“за сградния фонд на публичната администрация, ще достигне 700 милион евро.

Ключови думи:

Гърция, ток, компенсации

Още

"Омикрон" стигна до Румъния

05.12.2021

Обновена

1342
3500 полицаи охраняват папата при посещението му в Гърция

04.12.2021

Обновена

572
Акрополът: Зов за завръщане

03.12.2021

438