Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Гълъбово скочиха срещу разбитото шосе към Маришките тецове

Третокласният път не е ремонтиран около 45 години

22 Авг. 2022
bTV
Момент от днешния протест в село Обручище.

Жители на села от община Гълъбово излязоха на протест рано тази сутрин заради лошото състояние на третокласния път между между Обручище и Мъдрец. Още рано сутринта, към 6:00 часа, те блокираха пътя на пешеходната пътека пред здравния пункт на Обручище.

И от двете страни на пътя, който свързва общинският център Гълъбово с 4 села - Обручище, Мъдрец, Медникарово и Искрец има огромни колони от автомобили. Хората пътуват към комплекса "Марица изток". Пътят е основната артерия, по която се стига до ТЕЦ "Марица Изток 3", "Брикел" и до един от рудниците.

Причината на този протест е, че 45 години 15-километровото трасе не е ремонтирано. До 8:00 часа по пътя Обручище – Мъдрец протестиращите допускат единствено специализираните автомобили на пожарната и Спешна помощ, предупредиха от инициативния комитет "Обручище завинаги".

Протестиращите бяха наредили големи потрети на последните трима министри на регионалното развитие - Николай Нанков, Петя Аврамова и Гроздан Караджов. Назад във времето те са давали празни обещания за спешен ремонт на шосето. Пред медиите инж. Стойка Калудова , директор на Областното пътно управление в Стара Загора каза, че тепърва ще се подписва договор с избрания изпълнител за ремонта на пътя. По думите й 60 дни, след като това стане, ще са необходими за проектиране на работата, а срокът за извършване на ремонта е цели 18 месеца. Индикативната цена на ремонта, заедно с надзора е около 20 млн. лв.

Явно до края на настоящия строителен сезон ремонтът на пътя, който е с дължина около 16 км, трудно ще започне. Протестиращите информираха, че с подписания договор за износ на въглища за Сърбия немалка част от количествата от мини „Марица Изток“ ще се превозват с тежки камиони отново по този път.

Още по темата