Медия без
политическа реклама

Гълъб Донев уволни зам.-министър на финансите

БНБ отрече да е докладвала, че не сме готови за еврото

04 Ноем. 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Премиерът Гълъб Донев уволни зам.-министъра на финансите Даниела Добрева. Това съобщиха лаконично от правителствената пресслужба. Според профила й в сайта на министерството, Добрева осъществява оперативно ръководство и координация на дейността на дирекциите „Регулация на финансовите пазари“, „Държавни помощи и реален сектор“, „Държавен дълг“, „Международни финансови институции“. Кадър е на БНБ, като до август 2022 г. бе съветник към кабинета на подуправителя, ръководещ управление „Емисионно“ в банката.

Обяснения за рокадата няма, но тя идва на фона на интрига около съществуването на доклад на БНБ, според който страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г. По-рано днес централната банка опроверга твърденията на депутати от „Възраждане“ и БСП, че е изготвила такъв доклад.

Вчера в парламента въпросният документ, за който от централната банка твърдят, че е работна версия, беше разпространен сред депутатите. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви от парламентарната трибуна, че в него има извод, че страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута през 2024 г. Подобно изказване направи и соцдепутатът Румен Гечев, макар и да уточни, че става дума за "проектодоклад".

От централната банка са изпратили позиция на БНР след запитване от националното радио за автентичността и характера на текстовете, цитирани от политиците. В позицията си БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година. И категорично отричат да са изготвяли анализ на ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет на банката и да е официално внесен в Народното събрание.

Днес от "Възраждане" отново подеха темата за влизането на България в еврозоната. Депутатът Цончо Ганев призова вицепремиера Атанас Пеканов, който е ръководител на Координационния съвет по приемането на еврото, да спре да крие анализа, който е трябвало да бъде готов още в края на август. "Надявам се да не цензурирате анализа, който е убийствен", каза Ганев.

"Много лъжи и много неистини се изказват от тази висша трибуна. Не ви ли омръзна да лъжете от нея всяка седмица? Работната версия на частта от БНБ е изпратена, за което се работи от седмици. Това не е съгласуван документ, това не е завършена версия, в този смисъл няма никаква цензура. Вие разполагате с всички факти", посочи Пеканов. Той показа наскоро завършена монография на български учени-икономисти за ползите и предизвикателствата от влизане в еврозоната, която е изпратена на депутатите от "Възраждане". "Това е просто книжка", отвърна от мястото си Костадин Костадинов.

"Времето за анализи свърши. Парламентът реши да влезем в еврозоната, вие може да спекулирате колкото искате. Това е посоката, която България е избрала. Разбирам, че сте против, но много хора са "за", отсече Пеканов, без да се ангажира, че финален документ за ползите и предизвикателствата от приемането на еврото ще има.

Във въпросния анализ на БНБ, разпространен в парламента, още на първата му страница е изписано, че това е "работен вариант към 25.10.2022", който е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на централната банка. В него не са отразени позициите на Министерството на финансите и други участници в работната група. Подчертава се, че текстът е изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група "Макроикономически анализи и публични финанси" към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната.

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата