Quantcast

Медия без
политическа реклама

Goldman Sachs очаква рязко поевтиняване на природния газ в Европа

Мерките на ЕС работят и "шокът" от безсрочното спиране на "Северен поток" не се състоя

14 Септ. 2022
ТАСС

Цената на природния газ в Европа може да се понижи рязко тази зима, защото усилията на страните от ЕС да избегнат голям недостиг се оказват ефективни. Това сочи анализ на Goldman Sachs. 
Европейските цени на едро на природния газ се очаква да спаднат под 100 евро за мегаватчас до края на първото тримесечие на следващата година, прогнозира сега американската инвестиционна банка, която по-рано смяташе, че котировките ще се задържат високи, около 213 евро.

За сравнение на на газовата борса TTF търговията в началото на тази седмица бе на нива 191-202 евро за мегаватчас. Цените на нашата борса - "Газов хъб Балкан", в сегмента "Ден напред" са около 175 евро за мВтч. 


Прогнозата на Goldman Sachs се основава на факта, че държавите от ЕС успяха ударно да запълнят газохранилищата си, изпълнявайки предсрочно плана за постигане на 80% до 1 ноември. Кампанията по нагнетяването доведе до повишение на цените заради засиленото търсене, но сега се наблюдава обратният ефект - успокояване на търсенето и съответно и на цените. Много е показателно, че дори след като се сбъднаха опасенията, че "Газпром" ще превърне "тридневната" профилактика" на ключовия газопровод "Северен поток" в безсрочен ремонт, пазарите не се изнервиха и скокът на котировките, който Москва целеше, изобщо не се състоя. Руската компания непрекъснато "вижда" неизправни турбини и течове на масло и обяснява, че санкциите на ЕС не позволяват да се извършват необходимите ремонти. В същото време официалните власти в Кремъл дори не се опитват да скрият, че употребяват "Газпром" като оръжие в икономическа война, и заявяват, че докато ЕС не смекчи санкциите, газ по "Северен поток" няма да има.  


"Безсрочното спиране на "Северен поток" оставя Северозападна Европа без руски газ занапред. Но Европа успя успешно да реши пъзела. Тя намали търсенето на газ и закупи LNG от други части на света, като по тази начин има запаси над средното", се посочва в анализа, цитиран от The Guardian. Експертите очакват до края на октомври газовите резервоари в ЕС да бъдат запълнени средно 90 и да посрещнат пролетта с над 20% запаси. "Това ще създаде предпоставки за намаляване на търсенето, което все наблюдаваме в момента, а след това ще се превърне в облекчение на пазара с края на зимата“, поясняват авторите на доклада. 

Ключови думи:

природен газ, Goldman Sachs.

Още по темата