Медия без
политическа реклама

Германия спира руските въглища до 20 дни, а петрола - на 31 декември

Отказът от природен газ ще стане постепенно, защото външните резерви са недостатъчни

13 Юли 2022
Йорг Кукис (вляво) в разговор с канцлера Олаф Шолц
Виртшафтс вохе
Йорг Кукис (вляво) в разговор с канцлера Олаф Шолц

Германия ще спре изцяло закупуването на руски въглища на 1 август, а на руски петрол - на 31 декември тази година, заяви на пресконференция в Сидни германският заместник-министър на финансите Йорг Кукис, цитиран от Ройтерс и БТА.

По-трудното предизвикателство ще бъде покриването на разликата, която ще остане, когато ЕС се откаже от 158-те милиарда кубични метра газ, които Русия доставя всяка година, подчерта Кукис пред енергийния форум в Сидни, организиран съвместно от австралийското правителство и Международната агенция по енергетика.

Русия доставя 40% от въглищата и петрола, използвани в Германия, отбеляза зам.-министърът. "Всеки, който знае историята на петролопровода "Дружба", който бе инструмент още на съветската империя над Източна Европа, разбира, че отказът от тази зависимост не е нещо просто, но ще го постигнем след няколко месеца", подчерта той.

Германия подготвя с ускорени темпове плаващи терминали за внос на втечнен природен газ, който да помогне за покриването на недостига. Кукис обаче посочи, че САЩ и Катар могат заедно да доставят на Европа само около 30 милиарда кубически метра втечнен газ годишно.

"Не можем просто да си представим, че този проблем не съществува", добави Кукис. Той отбеляза, че Германия е фокусирана върху прехода към нулеви въглеродни емисии и е въвела закони, целящи ускоряване на развитието на проекти за възобновяема енергия, но газът ще бъде от съществено значение за промяната.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата