Медия без
политическа реклама

ГЕРБ официално номинира Димитър Радев за шеф на БНБ

Кирил Петков даде знак, че и ПП може да покрепи досегашния управител за нов мандат

06 Юли 2023
Димитър Радев
Илияна Кирилова
Димитър Радев

ГЕРБ официално подаде в Народното събрание кандитатурата на Димитър Радев за втори мандат управител на Българската народна банка (БНБ). Документите са били внесени в деловодството на парламента в сряда следобед, като единствен подпис под кандидатурата е на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Още преди две седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че сегашният гуверньор е най-подходящ за нов управител на централната банка и това ще бъде кандидатурата на неговата партия.

Партньорите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се изнервиха, че темата не е обсъждана с тях. Лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще излъчат своя номинация и ще се опитат да намерят "фигура, която има висок статут в индустрията". Според Василев резервите им за нов мандат на Димитър Радев са, че централната банка била допуснала забавяне в подготовката на България за приемане на еврото.

Днес обаче Кирил Петков даде знак, че ПП може и да подкрепи кандидатурата на Радев.

„С Димитър Радев водихме сериозен разговор. Кой е новият управител на БНБ е от голямо значение за влизането в еврозоната през следващата година. Аз харесах разговора, който имахме, и видях от негова страна устрем, че няма да има забавяне във влизането в еврозоната и това да стане в средата на 2024 година“, заяви Кирил Петков пред бТВ.

Той уточни, че това е лично мнение, а решението дали ПП ще подкрепи Димитър Радев, който беше номиниран от ГЕРБ за гуверньор на БНБ, ще бъде взето на партийно събрание.

Петков каза, че никога не е обсъждана кандидатура на Даниел Лорер за шеф на БНБ и определи информацията като „атака“ срещу бившия министър на иновациите. „Бяхме горди от номинацията му за еврокомисар. За управител на БНБ човекът, който ще бъде издигнат, трябва да има голям банков опит“, посочи Петков.

Другата известна кандидатура за шеф на БНБ засега е тази на Любомир Христов - бивш главен икономист на централната банка, издигната от "Възраждане". Христов е явен противник на въвеждането на еврото у нас и също като "Възраждане" подкрепя провеждането на референдум за запазване на лева в следващите 20 години.

Процедурата за избор на нов управител на БНБ стартира на 23 юни. Депутатите гласуваха 14-дневен срок за представяне на кандидатурите.

Шест годишният мандат на Димитър Радев изтече през юли 2021 г. Той бе избран за управител на централната банка през юли 2015 г. от 43-ото Народно събрание.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Димитър Радев, БНБ

Още по темата