Медия без
политическа реклама

„Газпром“ постигна рекорден срив в своята история

Спирането на природния газ за Европа води руската газодобивна промишленост към парализа

16 Юли 2022
Играта на изнудване с крановете е самоубийствена за "Газпром"
financeandmarkets.com
Играта на изнудване с крановете е самоубийствена за "Газпром"

След като спря почти всички газопроводи, водещи към Европа, и остави само малък транзит през Украйна, "Газпром" бе принуден да спре производството на гигантски находища със скорост, която статистиката никога не е виждала през 33-те години от съвременната история на компанията.

През април "Газпром" намали производството с 10% (до 40,4 милиарда кубически метра на месец), през май - с 14% (до 36 милиарда кубически метра на месец), през юни - вече с 30% (до 27 милиарда кубически метра). Данните са от собствената статистика на компанията, цитирани от базираното в Амстердам англоезично електронно издание "Москоу таймс". От средата на април е блокиран достъпът от Русия до неговия сайт.

През първата половина на юли спадът в производството се ускори до безпрецедентните 37%: "Газпром" е добил 11,3 милиарда кубически метра срещу 18 милиарда през същия период на 2021 г. Общо за второто тримесечие "Газпром" загуби 20% от производството си, което никога не се е случвало от основаването на компанията през 1989 г.

Износът на "Газпром" се срива още по-бързо: 10 европейски държави бяха изключени, след като се отказаха от схемата за плащане в рубли през "Газпромбанк". А тези, които са се съгласили, включително Германия, Италия и Австрия, получават половината от обичайните обеми.

През юни "Газпром" е продал само 7,9 милиарда кубически метра на страни извън ОНД, което е с 49% по-малко, отколкото през същия месец на 2021 г. До средата на юли спадът се ускори до 60% (3 милиарда кубически метра през първата половина на месеца).

Като годишен обем - 72 милиарда кубически метра - руският газов износ се срина до нивата от първата половина на 80-те години.

Собственият добив на "Газпром" може да се окаже най-ниският в историята, ако компанията го остави на сегашното ниво до края на годината - 374 милиарда кубически метра. Миналата година "Газпром" е добил 514,8 милиарда кубически метра, а като се добавят и другите доставчици, общият добив на газ в Русия бе 791 милиарда кубически метра.

Ситуацията е критична не само за европейските страни, някои от които зависят от руските доставки, но и за "Газпром", който се самоубива като износител на газ, казва Михаил Крутихин, партньор в RusEnergy. Компанията няма реални алтернативи на други пазари освен в Европа, подчертава Крутихин: сега на Китай се доставят около 15 милиарда кубически метра газ годишно, което е една десета от обема, който отива в Европа.

Историци смятат, че митичният Генерал Зима е измислица на Наполеон и Хитлер, за да оправдят пораженията си в Русия. В действителност те са загубили решителните си битки в не най-мразовитите дни, които само са довършили армиите им по-късно.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Газпром, срив, добив, Европа

Още по темата