Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фирмите ще получат нови компенсации за тока чак през февруари

10 Яну. 2022
Илияна Кирилова

Българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие - липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна!

Това обявиха двете сдружения на ресторантьорите, които алармират, че декемврийските им сметки за ток вече са започнали да пристигат, но в тях няма обещаната компенсация от 130 лв. за всеки изразходван мегавачас.

"Заведенията, които са плащали по 7-8000 лв., сега получават сметки от 33-34 000 лв. Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит", пишат от Българската ресторантьорска асоциация и Сдружението на заведенията в България.

Все още се чака решението на Министерски съвет за изплащането на новите компенсации за декември миналата година и януари, февруари и март 2022 г., обясниха за "Сега" от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Затова и парите за декември ще се забавят и вероятно ще пристигнат накуп с януарските компенсации през февруари.

Докато сумата за декември за компенсиране на нарасналите разходи за ток на небитовите потребители е фиксирана за всички - 128 лв. за всеки изконсумиран мегаватчас, то все още не е ясно колко точно ще получат фирми, болници, училища, общини и други небитови потребители за останалите зимни месеци - януари, февруари и март. Правителството вече определи да покрие 75% от разликата между цената през юли от 182 лв. на мегаватчас и средната борсова цена за съответния месец. В същото време се поставя таван, че помощта не може да надвиши 30% от средната борсова цена на тока за съответния месец. Бизнесът силно се противопостави на това ограничение и обяви, че при очакван ръст на цените на електроенергията над 800 лв. и дори до 1000 лв. за мегаватчас, за фирмите ще е непосилно да покрият огромните разходите.

На заседание на бюджетната и енергийната комисия в парламента преди седмица финансовият министър Асен Василев и енергийният министър Александър Николов заявиха, че са склонни да вдигнат тавана с 5 до 10%. И насрочиха нови срещи с работодателските организации за изясняване на условията за компенсиране.

Още по темата