Медия без
политическа реклама

Експериментът на Орбан с бензина и дизела се провали

Правителството се отказа от контрола на цените, защото се стигна до дефицит и паника

Ценовият лимит за бензина и дизела отпадна от 23 ч. на 6 декември.
Ценовият лимит за бензина и дизела отпадна от 23 ч. на 6 декември.

Унгарското правителство внезапно се отказа да държи под похлупак цените на основните автомобилни горива. Миналата година премиерът Виктор Орбан наложи експеримента, който завърши с фиаско - в последните дни по бензиностанциите в страната настана паника заради опашки и недостиг.   

Правителството в Будапеща очевидно се е стреснало, защото е взело скоростно решение за отмяна на ценовите ограничения. Стъпката е предприета по предложение на петролната компания MOL и влиза в сила незабавно, съобщи във вторник вечерта Гергели Гуляш, началник на кабинета на Орбан.

Унгария трябва „незабавно" да прекрати режима си на ценови ограничения, тъй като те противоречат на „основните правила на икономиката", заяви управителят на централната банка Дьорд Матолчи пред депутатите в понеделник.

Кабинетът на Орбан обаче не признава, че непазарната мярка е била грешка, а твърди, че създалото се напрежение е заради петролното ембарго, наложено от ЕС на Русия заради войната в Украйна.

На практика от днес, сряда, таван на цените вече няма.  

Ограничението бе въведено на 1 ноември 2021 г.  Бе решено, че унгарските шофьори не бива да плащат повече от 480 форинта (около 1.17 евро) за литър бензин А 95 или дизел. Това обаче доведе до проблеми с доставките. Компаниите вносители се отдръпнаха  заради прекомерно ниските цени. От MOL обявиха, че импортът на горива е намалял с 30%, а освен това ремонт на една от рафинериите е довел до допълнителен спад на количествата за вътрешния пазар. 

Напоследък зачестиха репортажите, позказващи пусти бензиностанции, свършили горивото, и други, на които се вият километрични опашки. Положението вече е „хаотично" и създава риск за енергийната сигурност на страната, заяви Жолт Ернади, директор на групата МОЛ, като подчерта: „Не е добре, когато нещо е скъпо. Но е по-лошо, когато нещото го няма". 

Кабинетът на Орбан се опита да набеди санкциите на ЕС срещу Русия за затрудненията с автогоривата, но всъщност проблемите с "тавана" и свиващите се доставки започнаха малко след въвеждането му.  Наложи се правителството все повече да стеснява кръга на правоимащите  - например през май бе решено, че ниската цена ще важи само за автомобили с унгарска регистрация, после през юли бяха отрязани фирмените коли. 

Сега Унгария трябва да „възстанови доверието" сред вносителите на петрол, които избягваха страната през последната година, за да избегнат загубите, коментира Ернади, цитиран от Bloomberg. Прогнозата му е,  че „стабилизирането на пазара" ще отнеме до два месеца. 

 

А инфлацията расте ли, расте

Таванът на цените на автогоривата изобщо не помогна за овладяване на инфлацията, макар това да бе един от аргументите на правителството да въведе спорната мярка. Унгария е сред рекордьорите на ЕС по поскъпване на живота.

Преди малко повече от година Виктор Орбан обяви, че ограничението на цените на горивата е резултат от трудните преговори с ЕК, и се похвали, че е извоювал страната на продължи да внася руски нефт като изключение от петролното ембарго на Евросъюза. 

Премиерът продължи с популистките си ходове и въведе ограничения и в други сфери, вкл. за заемите и за цените на храните. В резултат Унгария е №1 в ЕС по поскъпване на храните, посочва "Инвестор".   

 

Последвайте ни и в google news бутон