Медия без
политическа реклама

Държавният резерв се разбърза с мегасделка за горива за 225 млн. лв.

За целта бюджетът на агенцията бе рязко завишен с 50 млн. лв.

10 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ е обявила мегапоръчка за закупуване на дизелово гориво, като се очертава да постави рекорд по обем за последните няколко години. Поръчката е с прогнозна стойност  225 млн. лв. и е обявена на 31 октомври, т.г. Така агенцията е изпреварила с три дни решението на Министерския съвет, с което министрите завишиха рязко бюджета на резерва за тази година спрямо първоначално заложеното от НС. МС отпусна извънредни 50 млн. лв. на резерва със съвсем лаконична аргументация – нужда от закупуване на нови видове и количества горива за преодоляване на последиците от кризисните ситуации. 
Според обявената от Държавния резерв поръчка, която ще се реализира на борсата, следва да бъдат доставени 76 382 тона дизелово гориво  в 12-месечен срок. Срокът за получаване на оферти е до днес. Вероятно става въпрос за обновяване и донатрупване на горива, като това е втората голяма поръчка за доставка на дизелово гориво за резерва в рамките на тази година. Предната бе с прогнозна стойност 70 млн. лв., като по нея договор бе сключен с фирма „Бент ойл“ АД. През 2021 г. имаше поръчка отново за доставка на дизелово гориво с прогнозна стойност 104,3 млн. лв., като за изпълнители по нея бяха избрани „Бент ойл“ и „Петрол енерджи“. Дълги години монопол по тези доставки имаше „ЛУКойл България“, като компанията изведнъж спря да доставя горива за резерва. 
Към момента няма данни кое налага обявяването на такъв голям обем поръчка за горива. Горивата на резерва периодично се обновяват, но информацията е полутайна – военновременните запаси са засекретени, а агенцията паралелно с това държи и цивилни запази по закона за запасите от нефт и нефтопродукти, които се отчитат пред ЕК. От обявленията няма как да стане ясно кои горива се обновяват и след какъв период на съхранение. 
Самото решение за отпускане на извънредна субсидия за резерва в размер на 50 млн. лв. е много сериозна промяна спрямо първоначалното заложения бюджет. За 2022 г. държавният резерв имаше одобрени за тази политика 67,8 млн. лв. 
Тези развития идват на фона на недовършено намерение за закриване на държавната петролна компания, която по идея на ГЕРБ трябваше да поеме обновяването на резерва. До закриването й така и не се стигна заради неприети навреме законови промени в закона за държавните резерви и военновременните запаси. Служебното правителство имаше намерение да натовари компанията с аналитична дейност, досега данни за резултат от това намерение няма.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата