Медия без
политическа реклама

Държавата ще плати тройно за поскъпнали поръчки на НКЖИ

Свързвана с Христо Ковачки фирма взима договор за над 250 млн. лв. за развитие на жп възел София

Илияна Кирилова

Национална компания "Железопътна инфраструктура" продължава да генерира десетки милиони левове извънредни разходи за бюджета покрай изпълнявани от нея европейски проекти. Само по два от тях - за развитие на жп възлите София и Пловдив, държавната хазна ще плати тройно повече спрямо предварително планираното финансиране от бюджета.

Решението на кабинета да осигури ресурса е направило възможно и подписването на един от най-големите договори - за строителството на жп възел София. Контрактът отива в свързван с Христо Ковачки коносрциум, който е предложил най-високата цена, но има и най-добре оценена техническа оферта. 

Това показа проверка на "Сега", по повод взети от кабинета решения за поемане на допълнителни ангажименти за осигуряване на финансов ресурс за проекти на НКЖИ. На заседанието си на 1 юли правителството гласува две решения за поемане на извънредни ангажименти в сектор "Транспорт" - за извънредно финансиране със 126,6 млн. лв. на проекта за развитие на жп възел София - участък София-Волуяк, и други 41,5 млн. - за проекта за "Развитие на железопътен възел Пловдив". 

Справка в сайта на НКЖИ показва, че гласуваното извънредно финансиране от хазната надхвърля в пъти очаквания държавен разход по проектите. И двата проекта се финансират основно от Механизма за свързване на Европа, като, по първоначални оценки, проектът за жп възел София е със стойност 203 819 092 лв. (148 787 937 лв. от ЕС, 26 007 316  лв. от държавния бюджет и собственото съфинансиране от НКЖИ 29 023 839 лв.), а този за Пловдив е оценен на 202 383 878 лв. (172 026 297 лв.  от ЕС и 30 357 582 лв. национално финансиране, без съфинансиране на НКЖИ), потвърдиха и от транспортното министетрство.  

И при двата проекта сметките са се оказали криви, а получените оферти по проведените обществени поръчки са надхвърлили ресурса, вместо да паднат под него. Според предоставена от транспортното министерство информация, по проведените обществени поръчки, свързани с жп възел София, е постигнато наддоговаряне в размер на 82,3 млн. лв. Наред с по-скъпите оферти заради забавяне на процедурите, проектът няма да приключи навреме - до края на 2022 г., и всички разходи за 2023 г. в размер на до 44,3 млн. лв. ще останат за сметка на държавната хазна. 

Сериозна част от забавянето и наддоговарянето идва по линия на основния договор - за модернизация на коловозното развитие на Централна гара и изграждане на жп участъка София-Волуяк. Поръчката бе обявена през ноември 2017 г. и се възлага едва сега заради продължително обжалване и връщане в играта на един от остранените участници - консорциума "ЗГОП България". Оказва се, че именно първоначално отстраненият участник сега ще получи договора, при това с най-високата, като стойност, оферта. 

По прогнозни данни изграждането на този участък следваше да струва 155 000 000 лв. без ДДС и без 10% непредвидени разходи. На 9 юли - непосредствено след взетите от МС решения за поемане на допълнителни финансови ангажименти, конкурсната комисия е решила, че договорът отива в консорциум "ЗГОП България" с ценова оферта от 199,8 млн. лв. без ДДС и без включени 10% непредвидени разходи. С включени ДДС и непредвидени разходи договорът става за 263,8 млн. лв. На второ място е класирано предложението на "Терна" Ад с оферта от 190,8 млн. лв. без ДДС и непредвидени разходи, трети са консорциум "Комса-Тракция" (Испания) с оферта от 189,9 млн. лв. 

Любопитно е, че при предходното решение за определяне на изпълнител на поръчката - от времето, когато "ЗГОП България" са отстранени, комисията бе подредила другите две оферти обратно. На първо място бе класирана "Комса-Тракция", а на второ - "Терна" АД.

Според разследване на "Капитал" консорциумът "ЗГОП България" се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. Тази връзка минава през Камелия Таскова - управител в "Тодини България", което участва в консорциума. Това не е първият договор, при който свързана с Ковачки фирма взима пари по проекта за София-Волуяк. Втората поръчка по него - за сигнализация и телекомуникация по трасето, бе взета от консорциум "ИРТМС Ка Волуяк", отново свързвана с Ковачки.

По втория проект -  за жп възел Пловдив, наддоговарянето е в размер на 41,5 млн. лв. Тук са били наддоговорени и поръчката за модернизация на жп гара Пловдив с прогнозна стойност 79 873 963 лв., възложена на консорциум между "Трейс Груп Холд" и "Балкантел" с оферта 89 028 245 лв., и тази за изграждане на участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре с прогнозна стойност 105 773 519,46 без ДДС и 5% непредвидени разходи, възложени на "Геострой Лантания" с оферта от 132 520 700 лв. без ддс и непредвидени разходи. По проекта има и други по-малки поръчки. 

 

ДЕЖА ВЮ

Не за първи път хазната поема извънредни разходи заради наддоговорени проекти в НКЖИ. Заради подобни разходи през 2016 г. правителството отпусна на държавната компания 208 млн. лв. временна безлихвена помощ. НКЖИ е следвало да връща на хазната по 35 млн. лв. годишно в периода 2020-2025 г., но в края на 2019-а кабинетът е отпуснал извънредни 208 млн. лв. на транспортното министерство за погасяване на този заем.

Така уж заетите безлихвено средства, които фирмата сама трябва да възстанови, се оказват изцяло за сметка на държавния бюджет. Погасяването на заема е отбелязано изрично във финансовия отчет на държавното предприятие за 2019 г. 

Още по темата