Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата не се отказва да избие стадото на Ана от Болярово

Към ВАС е отправено искане да отмени решението си от юни, с което постанови, че чума няма

31 Авг. 2020ДИЯН ИВАНОВ
Фейсбук
Ана Петрова с депутата от БСП Кристиян Вигенин, който заедно с партията я подкрепи в трудното начинание.

Държавата не се отказва да тормози Ана Петрова от Болярово, която не пусна ветеринари да избият стадото й заради чума през 2018 г. През този юни Върховният административен съд (ВАС) окончателно се произнесе, че "липсват убедителни доказателства за развитието на болестта" и "не са изложени обективни факти, установяващи безспорно наличието й". Решението на първоинстанционния съд в подкрепа на унищожаване на стадото бе отменено, а с това и заличаването на фермерския обект. Сега обаче към ВАС е отправена молба да отмени решението си и да върне делото за ново разглеждане. Причината: новооткрити писмени доказателства от съществено значение - това е т.нар извънреден способ, чрез който административнопроцесуалният кодекс отваря вратичка за събаряне на решения. Един от адвокатите на Петрова - Николина Чакърова, публикува в социалните мрежи книжа, от които се вижда, че молбата е от името на областния директор на агенцията по храните в Ямбол. Според Чакърова обаче зад нея стои лично земеделският министър Десислава Танева.

От разпространената от Чакърова информация не личи какви точно са "новите доказателства". Приложено е писмо от изпълнителния директор на агенцията, плюс още едно писмо и разпечатки, касаещи други държави като Северна Македония, Русия, Турция, Украйна и др. В хода на дългата сага фермерката Петрова пък предостави едни други доказателства - уж чумавото стадо роди няколко агънца, а и е живо до днес. 

Всичко това се случва, след като малко след произнасянето на ВАС Танева декларира от парламентарната трибуна, че ще се съобрази с решението. В спор с лидера на БСП Корнелия Нинова тя рече, че съдът не е съборил обявяването на огнището в Болярово, но и че обектът на Петрова ще бъде вписан обратно. "Г-жо Танева, защо отново искате да избиете стадото и доунищожите животновъдството в Странджа - Сакар? Задавам Ви Сократовия въпрос "Кому е угодно?"", попита по този повод адвокат Чакърова.

Любопитно е, че всичките основни лица около чумата в Странджа - тогавашният земеделски министър Румен Порожанов, шефът на БАБХ Дамян Илиев и подчиненият му директор в Ямбол, бяха отстранени по една или друга причина. Натискът спрямо Петрова заради нечуваната й дързост обаче продължава. 

Още по темата: 

Тези дни една жена си припомня стария рефрен за закъсняващата, но винаги тържествуваща истина – Ана Петрова от Болярово. Върховният административен съд (ВАС) потвърди това, в което тя бе убедена и личеше от действителността: в стадото й от овце и кози не е имало чума.

 

 

 

 

Още по темата