Медия без
политическа реклама

Цената на водата сериозно се вдига от 1 януари

За столицата още няма одобрена тарифа, но "Софийска вода" иска 22% ръст

22 Дек. 2023
Илияна Кирилова

Нови, доста по-високи цените на водата ще сурвакат жителите на голяма част от общините в страната от Нова година. Днес Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно одобри тарифите на ВиК операторите за 2024 г.

От КЕВР посочиха, че 15% е средното поскъпване на ВиК услугите за страната.

Най-драстично е поскъпването за клиентите на „ВиК - Берковица” - 80%,  на „ВиК – Сливен“ - над 40% и "ВиК - Видин" - 31%. По време на обсъжданията днес в КЕВР жители на Сливен изказаха възмущението си от повишението на цената на кубик вода с един лев до 3.90 лв. на фона на безобразното качество на услугата, предоставяна от "ВиК - Сливен". Жителите на града и общината се оплакаха, че ВиК операторът често спира водата, понякога без уведомление, а след всяко спиране водата е мръсна и кална. Наред с това селата и вилната зона на Сливен имат големи проблеми с водоснабдяването.

Около 20-процентен скок на цената се очаква в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана. В Бургас цената на кубик вода става 5 лева от 1 януари. Над 5 лева кубикът вече ще струва и във Варна, Русе, Смолян, Ямбол, Хасково, Стара Загора.

Първенец по най-скъпа вода в страната е Разград - от 1 януари там кубикът ще струва 6.08 лв. Общински съветници от Разград, които взеха участие в обсъжданията, обясниха, че водоснабдителната система „Дунав“ е проектирана да доставя вода към Разград, Исперих, Търговище, Шумен, Велики Преслав, но в момента снабдява само Разград. Това е една огромна инфраструктура, изключително енергоемка, и държавата трябва да потърси справедлив метод за компенсиране на огромните разходи за поддържане на тази ВиК система, защото дори да не се налага използването ѝ, тя е стратегически важна и трябва да бъде поддържана, но това да не става за сметка на гражданите на община Разград, посочиха общинските съветници. Общинският съвет на Разград бил готов да предостави на ВиК оператора терени за изграждане на фотоволтаични паркове за намаляване на разходите му,  стана ясно на обсъжданията.

В повечето региони цените на водата ще варират между 3 и 5 лева. От 10 до 15% по-висока ще е цената за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол. Под 10% е увеличението за Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

Само за София решението за актуализация на цените е отложено, защото бизнес планът на концесионера "Софийска вода" все още не е одобрен от регулатора. Разчетите на "Софийска вода" показват увеличение от 22,5% - от 2.94 лв. на 3.60 лв. за един кубик. В същото време КЕВР одобри 8% ръст на цената за Софийска област до почти 4 лева.

КЕВР одобри новите по-високи тарифи за водата като се обоснова с икономически причини - увеличението с 15% на възнагражденията във ВиК сектора, промените в цената на тока и натрупаната инфлация.

 

 

Ключови думи:

цена, вода, КЕВР

Още по темата