Медия без
политическа реклама

Цената на природния газ падна под 66 лв. от 1 юни

Хранилището в Чирен е пълно на 85 процента

Цените на природния газ вече са далече от върховите стойности през миналото лято.
Цените на природния газ вече са далече от върховите стойности през миналото лято.

Цената на природния газ ще е 65,82 лв./MWh от 1 юни. Това е окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, което означава над 15% понижение спрямо стойността за месец май (77,55 лв./MWh).

На тази цена „Булгаргаз“  ще доставя на индустриални фирми, топлофикации, тецове, газови дружества. Тя отразява и разходите на държавното предприятие за съхраняване на запаси в газохранилището „Чирен“.

Основен фактор за поредното намаление у нас е спадът на международните газови пазари, съчетан със свито потребление, обяснява енергийният регулатор. За сравнение през юни миналата година цената на природния газ бе над 2 пъти по-висока -  141,36 лв./MWh. 

КЕВР пояснява, че прогнозното количество природен газ за нуждите на вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ по действащия дългосрочен договор с Азербайджан. "Тези количества покриват малко над 70% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво", посочватот енергийния регулатор.   

Освен това след проведена тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил договор за покупка на втечнен газ с търговец от региона.

 

 

ОПТИМИЗЪМ

„Намалението на цената на природния газ за  юни отговаря изцяло на интересите на българския бизнес и битовите потребители. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото хранилище в Чирен от 85%, с тенденция да достигне до 95%, дава увереност, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади“, коментира  председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

природен газ

Още по темата