Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цената на природния газ падна под 66 лв. от 1 юни

Хранилището в Чирен е пълно на 85 процента

Цените на природния газ вече са далече от върховите стойности през миналото лято.

Цената на природния газ ще е 65,82 лв./MWh от 1 юни. Това е окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, което означава над 15% понижение спрямо стойността за месец май (77,55 лв./MWh).

На тази цена „Булгаргаз“  ще доставя на индустриални фирми, топлофикации, тецове, газови дружества. Тя отразява и разходите на държавното предприятие за съхраняване на запаси в газохранилището „Чирен“.

Основен фактор за поредното намаление у нас е спадът на международните газови пазари, съчетан със свито потребление, обяснява енергийният регулатор. За сравнение през юни миналата година цената на природния газ бе над 2 пъти по-висока -  141,36 лв./MWh. 

КЕВР пояснява, че прогнозното количество природен газ за нуждите на вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ по действащия дългосрочен договор с Азербайджан. "Тези количества покриват малко над 70% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво", посочватот енергийния регулатор.   

Освен това след проведена тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил договор за покупка на втечнен газ с търговец от региона.

 

 

ОПТИМИЗЪМ

„Намалението на цената на природния газ за  юни отговаря изцяло на интересите на българския бизнес и битовите потребители. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото хранилище в Чирен от 85%, с тенденция да достигне до 95%, дава увереност, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади“, коментира  председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. 

Ключови думи:

природен газ, цена на

Още по темата