Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бюджетната комисия отложи гласуването на бюджетните промени

ГЕРБ поиска депутатите да изчакат гласуването на проектокабинета Габровски

13 Дек. 2022Обновена
БГНЕС

По искане на ГЕРБ бюджетната комисия отложи гласуването на т.нар. удължителен закон, с който трябваше да се продължи действието на тазгодишните бюджетни закони за още три месеца. Първата сила в парламента смята, че тези решения трябва да изчакат гласуването на проектокабинета на Николай Габровски.

Не е редно да гласуваме на второ четене решение за удължаване на бюджета от 2022 г. и през 2023 г. ден преди очакван вот за съставяне на правителство. Ако това стане, ще има време да се внесе редовен бюджет. Нищо не пречи да изчакаме един ден и ако проектокабинетът не мине, да свикаме ново заседание и да гласуваме удължителния закон, коментира депутатът на ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев. Комисията подкрепи предложението с 10 гласа за и 9 въздържали се 

Днес комисията заседава извънредно, като основната точка в дневния й ред беше второто четене на ключови промени в осигуровки, данъци, болнични, семейни помощи за деца и пр. Тяхната съдба броени дни преди празниците остава неясна. Някои от предложенията - максималният осигурителен доход да се вдигне от 3400 на 4200 лв., третият ден от болничния да се прехвърли от държавата на НОИ, минималната заплата да се обвърже със средната, да се увеличат учителските заплати и пр.

След отлагането на тези предложения, депутатите се заеха с промените в закона за ДДС.

Очаквайте подробности

 

Всичко за внесените предложения:

В последните часове от срока партиите затрупаха удължителния закон за бюджета с предложения между първо и второ четене.
лв. максимален осигурителен доход, 850 лв.
Куп предложения за намаляване на данъци и по-големи данъчни облекчения са внесли в Народното събрание политическите партии покрай второто четене на закона за удължаване действието на тазгодишния бюджет и през 2023 г.

 

Още по темата