Quantcast

Медия без
политическа реклама

България ще увеличи цената на визите за руски туристи

03 Септ. 2022
Илин Димитров, служебен министър на туризма

България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро.

Това обяви пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров. По думите му досега руснаците са ползвали облекчение - по-ниска такса за туристическа виза, която иначе струвала 80 евро. "Това облекчение ще отпадне. Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза, ще трябва да се съобразим", каза Димитров.

Над 60 000 руснаци са посетили страната ни от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

"Руснаци по морето има. Около 100 хиляди имота имат руснаците по нашето Черноморие. Те влизат през Турция, плащат сериозни разходи, за да кацнат в България, но въпреки това идват" посочи Димитров.

Министърът подчерта, че всеки един турист е желан турист в България.

Тази година министерството отчита 5 150 000 туриста в страната ни при 6 100 000 към края на август в предкризисната рекордна 2019 г. "Наваксваме спада", каза Димитров. В момента основната задача пред държавата е да направи по-агресивна кампания, за да може летният туристически сезон да бъде удължен до края на септември.

Българските туристи представляват 60% от заетостта по Черноморието това лято, отчете още Димитров.

Към момента около 20 000 украински бежанци са настанени в хотели, като ще се направи опит програмата да бъде удължена до края на октомври, каза министърът. Той увери, че основна негова задача е да се издължи на хотелиерите. 

"Всяка една стотинка ще бъде проверена как е била разходвана, когато сме 100% сигурни, че няма измами, всичко ще бъде платено. В края на програмата ще има период от 10 дни и всеки, който се чувства ощетен, ще може да подаде жалба. Ако има грешка, тя ще бъде поправена", увери Димитров.

Още по темата