Quantcast

Медия без
политическа реклама

България преговаря с Египет и САЩ за втечнен газ

От ГЕРБ искат МВР и ДАНС да разследват спешните доставки на синьо гориво

04 Май 2022
Wikimedia.org

Страната ни е в напреднали директни преговори със САЩ и Египет за доставки на втечнен газ. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на Народното събрание по темата със спрените доставки на газ от Русия за България.

Министър-председателят се надява при успех на тези преговори цената на общия микс на газа да не надвишава тази от преди спирането на доставките от Русия. Той припомни мотивите на правителството да не приема условията на „Газпром“ за плащане в рубли по двустепенна схема.

„При плащане в рубли ние не знаем каква ще е цената на газа, защото това зависи от курса долар-рубли или евро-рубли. Ако ползваме тази схема за превалутиране, ще вкараме посредник. Вкарвайки посредник между нас и „Газпром“, вкарваме страна, която не е по договор. Плащайки, нищо не гарантира дали ще си получим газа или ако не - дали ще си получим парите. Руската страна всъщност казва - нарушаваме договора едностранно и доставките ви не са сигурни, защото вкарваме трета страна. Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце“, каза още Кирил Петков.

Петков коментира още, че настоящото управление е заварило пълна зависимост от „Газпром“, отказ от 70% от азерския газ, който беше на 1/3 от цената на"Газпром", тръба за връзка с Гърция, за която се говори от 10 години и която не е довършена. „В момента говорим с азерската страна и с техните инвеститори, за да договорим възможността да не чакаме до 30 юни, а да получим газа в началото на юни или дори в края на май", информира той. Премиерът добави, че

 

утре в София започва работа координационният център

 

за общи енергийни доставки и за това тук ще пристигнат министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Румъния, Северна Македония, Украйна, Азербайджан, Турция, като ще се обсъжда по спешност купуването на газ.

Шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов увери, че газопреносната система на България функционира в нормално състояние. Към 4 май в хранилището в Чирен са налични над 103 милиона куб. метра газ. „Тези количества биха осигурили около 40% от лятното потребление на България за период от 42 дни. Ние сме нагнетили допълнителни количества в хранилището за наша сметка. Газопреносната мрежа е в задоволително техническо състояние. Можем да приемем количества от съседни оператори“, добави Малинов.

По време на изслушването от ГЕРБ отново повториха обвиненията си, че в момента получаваме пак руски газ, но през посредници на завишени цени. В отговор министърът на енергетиката Александър Николов каза, че става дума търговци. Той припомни на бившия енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова, че при действащи договори за доставки в България и с „Газпром“, и с Азербайджан в периода от ноември 2019 г. февруари 2020 г. „Булгаргаз“ е купила 2 млн. мегаватчаса природен газ от частни фирми. Николов опроверга твърденията, че сега получаваме руски газ през Гърция, а

 

заяви, че доставките са на втечнен природен газ.

 

В края на изслушването Делян Добрев от ГЕРБ се закани, че ще бъде подаден сигнал до МВР, ГДБОП и ДАНС във връзка със спешните доставки на газ, защото купените алтернативни количества били на много по-висока цена и били пак руски.

Още по темата