Медия без
политическа реклама

България пак стана шампион на ЕС по ръст на заплатите

Разходите на работодателите за час труд у нас са скочили с над 16% за година

Разходите за час труд  в ЕС са се увеличили средно с 3.4% за година, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Разходите за труд включват заплатата, но и други разноски на работодателите като социални и здравни осигуровки и разни компенсации и надбавки.

 

Това, че у нас трудовите възнаграждения растат най-бързо в ЕС, изглежда логично, защото сме страната с най-ниски доходи и трябва да догонваме по-богатите. България и друг път е оглавявала ранглистата за бързо вдигане на доходи. Но анализатори предупреждават, че повишението може да е нездравословно, ако не отразява съответно развитие на икономиката и увеличение на производителността. В някои сектори има недостиг на работна ръка и глад за квалифицирани кадри, което също е фактор за скоростно вдигане на заплащането. 

Като цяло в ЕС икономическите дейности, които регистрират най-високо годишно увеличение на заплащането за час работа през третото тримесечие на 2022 г., са от категорията "Добивна промишленост" (14,2 на сто).  Следва "Хотелиерство и ресторантьорство" с 5,2% ръст спрямо година по-рано, показват данните на Евростат.

Но картината в България е доста по-различна. Най-високо увеличение на разходите за труд има в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 23,4%, следва "Добивна промишленост" -  с 19,4 на сто, а на трето място е сектор "Държавно управление", където ръстът също е забележителен  - с цели 19.2 на сто. И в трите сектора надниците се качват по-бързо от цените, т.е. заплатите растат по-бързо от инфлацията, която дори в пика през август бе под 19 на сто, а в следващите месеци падна под 17 процента.

Европейската комисия вече предупреди, че това "изпреварване" не е здравословно за България. Наши експерти все по-често предупреждават в критиките си за бюджетното разпускане, че прекомерно бързото вдигане на заплатите в държавните и общинските служби и предприятия налива масло в огъня на инфлацията.

 

На дъното

Наскоро Евростат публикува и актуализирана информация за годишните нива на заплащане за пълен работен ден за 2021 г.  България е на дъното по този показател с най-ниска заплата - 10 300 евро годишно при 33 500 евро средно за ЕС. За сравнение дори в сродната ни Румъния годишната заплата за 2021 г. е била 13 000 евро. В челната тройка са Люксембург със 72 200 евро, Дания (63 300 евро) и Ирландия (50 300 евро).

 

 

 

Още по темата