Медия без
политическа реклама

България напуска две международни банки с руско участие

24 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Със 131 гласа "за" парламентът реши да прекрати членството на България в Международната инвестиционна банка и в Международната банка за икономическо сътрудничество. И в двете Руската федерация е най-големият акционер. 

Решението бе гласувано на първо четене, като след три дни се очаква да бъде прието окончателно.

Против се обявиха БСП и „Възраждане“. "Това е нередно, това не е икономическо, а чисто политическо решение и това, което ни притеснява е, какво става с кредитните линии за българските фирми, отпуснати от тези банки", заяви Румен Гечев от БСП.

Според Мартин Димитров от ДБ обаче външен натиск за решението няма, а ако санкциите срещу Руската федерация обхванат тези две банкови институции, страната ни също може да бъде санкционирана.

Още през декември 2022 г. служебното правителство официално предложи на парламента да одобри решение за излизането на България от капитала на две банки от съветската епоха. Действията на служебния кабинет са продължение на решението на кабинета на Кирил Петков от март 2022 г., с което страната ни се присъедини към общата позиция на държави членки на Европейския съюз за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС.

От началото на тази година Чехия и Словакия напуснаха двете банки. В края на януари членството си в МБИС ще прекрати и Полша, която не е акционер в МИБ. Румъния ще се оттегли от учредителното си споразумение и членството в банката на 9 юни, съгласно предварително съобщено решение за оттегляне.

И двете институции са учредени по времето на Съветския съюз през 1963 г. и 1970 г. в рамките на някогашния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ). Именно оттогава и България е част от тях.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?