Медия без
политическа реклама

България и Франция ще бранят заедно розовото масло

19 Февр. 2023
Уикипедия

Розопроизводители от България и Франция ще се борят заедно срещу плановете на Европейската комисия да квалифицира розовото масло и другите етерични масла като химически субстанции и да постави череп и кости върху продукти, които ги съдържат. Според проучвания на Европейската комисия в етеричните масла се съдържат елементи, които не влияят добре на енергийната система на човешкото тяло. Промени се очакват в законодателството на ЕС за "класификацията, етикетирането и опаковането на вещества, считани за химически и представляващи заплаха за здравето и безопасността на околната среда". Окончателният вариант на регламента се очаква в края на 2023 г. 

Производството на розово масло е традиционно за България, Италия, Испания и Франция. Промените биха засегнали не само розопроизводството, но и лавандуловото и други производства. 

Българските евродепутати имат обща позиция, подкрепят се от еврокомисаря Мария Габриел заедно с нейните колеги от Франция и Италия. Кметът на Казанлък ще бъде в Брюксел за да се изготви обща позиция на местната власт. Кметовете на Карлово, Казанлък, Панагюрище и Стрелча – районите, в които се отглеждат етеричномаслени култури, пращат в ЕП единно становище срещу готвените промени.

"Проучвания, направени от браншовите организации показват, че няма вредни съставки в българските етерични масла", се казва в официално становище на Института по розата.

"Комисията поставя в една кошница синтетичните продукти и натуралните продукти", алармира и Ален Обанел, президент на междупрофесионалната комисия на френските етерични масла. 
 

---
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата